Tejes csodák nyomában ~ A Dalgona kávé - KÉrdekesség

2020. ápr. 6.

Tejes csodák nyomában ~ A Dalgona kávé

Az elmúlt hetekben biztos, hogy találkoztatok a Dalgona kávéval (달고나 커피), mely manapság nagyon népszerű Dél-Koreában és ami nagyon jó iskola példája az emberi kreativitásnak, ha négy fal közé van zárva. Viszont, ha még nem hallottatok róla, ideje, hiszen az internet felrobban érte, mindenki posztolja az általa készített italt, így nemcsak egy rövid ismertetőt írtam erről a kávéról, de receptet is hoztam nektek.
Eredetileg Jung Il Woo színész "hozta be" a Dalgona kávét Dél-Koreában. A híresség éppen egy makaói étteremben járt és egy hasonló kávé különlegességet szolgáltak fel neki, akinek annyira elnyerte a tetszését, hogy megosztotta követőivel és egy TV műsorban, a "Stars' Top Recipe at Fun-Staurant"-ban is bemutatta. Il Woo-t a "dalgona-ra" emlékeztette az ital, mely a koreai törökméz. A műsor után pedig berobbant a #dalgonacoffeechallenge kihívás és a koreaiak a közösségi médiában mutatják meg az alkotásaikat. Dél-Koreában, ahogy a világ legtöbb országában is jelen van a korona vírus, ezért van, aki otthonról dolgozik, van, aki házi karanténban van, így nem meglepő, hogy a kihívás hamar népszerű lett. Főleg, hogy tényleg nagyon kevés dolog kell hozzá, nézzük is a receptet. 

Dalgona Coffe
Energiabevitel: 197 kcal 
Elkészítési idő: kevesebb, mint 30 perc
Főzési idő: nincs szükség rá

Hozzávalók: 
2 evőkanál instant kávé vagy eszpresszó por
2 evőkanál cukor
2 evőkanál nagyon forró víz
400 ml tej 

Elkészítés:
  • Egy közepes keverő edénybe, tálba öntsd bele a kávét, cukrot és a vizet, majd elektromos kézi habverővel keverd össze a hozzávalókat és addig csináld, míg világos barna, kemény habot nem kapsz. 
  • Ha melegen szeretnéd az italt fogyasztani, akkor a tejet melegítsd meg mikrohullámú sütőben (itt nem lényeges, hogy milyen tejet használsz, lehet növényi eredetű is), ha pedig hidegen nincs más dolgod, mint a kemény kávé habot a tejre kanalazni és ízlés szerint akár díszíteni.
Tippek/érdekességek:
  • A felvert kávét Görögországban frappénak hívják, az elkészítési mód kísérteties módon hasonló, mégis különböző.
  • A dalgona kávét három napig lehet a hűtőben egy légmentesen lezárt tartályban tárolni.
  • Nem lehet fagyasztani.
  • Ha nincs otthon habverőd, de befőttes üveged igen, akkor azzal is elkészíthető. Az alapanyagokat az üvegbe teszed és addig rázod, amíg krémes állagú nem lesz.
  • Cukor helyet lehet barna cukrot, nádcukrot, mézet vagy épp steviát, juharszirupot is használni.
  • Természetesen koffein mentes kávéból is meglehet csinálni.
  • Ma már számos változata létezik, mint kakaós, mocha-s vagy matcha-s.
  • A tetejét lehet csoki reszelékkel, keksz darabokkal, mandulával, mogyoróval stb... díszíteni.
  • Ha nincs kézi habverőd, akkor kanállal és villával is ellehet készíteni, de ez időigényes. 
  • Jégkockával is fellehet turbózni, amit a tejbe kell belerakni.
  • Fahéjjal, szerecsendióval, gyömbérrel, vaníliával is fel lehet dobni az italt.
Utolsó sorban pedig a videó, aminek köszönhetően ez az egész elindult~

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése