A Burning Sun botránytól Seungri visszavonulásáig (+16) - KÉrdekesség

2019. márc. 14.

A Burning Sun botránytól Seungri visszavonulásáig (+16)

Sokatok biztos tudja, hogy hónapok óta Seungri botrányától hangos mind a koreai, mind a nemzetközi sajtó, melynek kiinduló pontja a "Burning Sun". Ebben a klubban eredetileg drogokat találtak, ezért indult el a nyomozás, de ahogy több mindenre rájöttek a rendőrök, nyomozók úgy lett az úgy sokkal nagyobb, ami nem csak a K-Pop iparágat érinti, de már nemzeti szintű, hiszen a drogokon túl a klubban prostitúcióval foglalkoztak, amelyben nemcsak idolok, de rendőrök, politikuson és befolyásos emberek is belefolytak. Sokatok biztos értetlenül áll az egész előtt, hogy akkor most mi történt pontosan, mi ez az egész. Az ügy kirobbanásától egészen Seungri visszavonulásáig, bűnösségéig szeretném a történteket bemutatni. /A cikket mindenki saját felelősségre olvassa el, egyeseket a téma érzékenyen érinthet!/

Január 28. 
A News Desk lehozott egy hírt 2019. január 28-án egy Mr.Kim nevű férfiről, aki azt állította, hogy a Burning Sun-ban (Seungri klubja) a biztonsági őrök megtámadták őt, miután segített egy lánynak, aki szexuális zaklatás áldozata lett. A rendőrséget kihívta, de végül őt tartoztatták le vádlottként. Az eset 2018. november 24-én történt. Kiderült továbbá, hogy Seungri ennek a klubnak az egyik menedzsere és aznap a helyszínen tartózkodott. A klubban kamerák rögzítették, hogy a lépcsőn egy nőt húznak le. Az esetet a nő jelentette a rendőrségen, de az ügyből nem lett semmi a klub vezetősége pedig törölte a kamera felvételeket. 

Január 29.
A Burning Sun két vezérigazgatója Lee Sung Hyun és Lee Moon Ho bocsánatát fejezte ki Mr. Kim ügye iránt, és ígéretet tettek, hogy a rendőrséggel együttműködve kiderítik, mi történt aznap a biztonsági őrökkel szemben pedig fegyelmi eljárást indítottak. A vezérigazgatók szerint Seungri ezen a napon nem tartózkodott a klubban és állításuk szerint alig lehetett a klubban látni, néha csak betévedt. A másik incidenst több kamera is rögzítette, a nőt azért tesékelték ki a VIP részlegből, mert botrányt csinált azon a részlegen. 

Január 30.
A Burning Sun képviselője elmondta Kyunghyan Shinmun-nak, hogy Seungri irányította a Burning Sun-t, de a tényleges tulaj nem ő volt. A KBS News állítása szerint a klub vezérigazgatója valójában Seungri volt, de a botrányok közepette, akkor egy hete lemondott erről a pozíciójáról (kb január 23-án). A KBS meginterjúvolt egy alkalmazotatt is, akinek elmondása szerint a Burning Sun kamerái vírusosak voltak, ezért mutatta azt, hogy szexuálisan bántalmaznak nőket. A dolgozó viszont azt elárulta, hogy az illegális drog ügyletek a VIP részlegen zajlottak. 
Február 1.
A YG Entertainment vezetője Yang Hyun Suk megerősítette, hogy Seungri lemond minden üzleti tevékenységéről és, hogy többé nem a Burning Sun ügyvezető igazgatója, hiszen hamarosan megkezdi a kötelező sorkatonai szolgálatát. Yang Hyun Suk viszont már azt nyilatkozta, hogy Mr. Kim eseténél Seungri a klubban csak hajnali 3-ig tartózkodott, míg a férfi esete reggel 6-kor történt. Mindeközben Mr.Kim-et azzal vádolják, hogy hazudott a nőről, akit megmentett, állításuk szerint a férfi zaklatta a nőt szexuálisan. Mr.Kim ezután megkérdőjelezte a rendőrség szavahihetőségét és a nyomozás hitelességét. 

Február 2.
Ezen a napon Seungri posztolt instagramjára egy kézzel írott levelet, amelyben bocsánatot kért a Burning Sun-ban történtek miatt, állítása szerint nem volt ott, amikor az incidens történt csak pár nappal később hallott az esetről. A levélben kifejezte, hogy megdöbbentette az erőszak ténye és a felvétel, melyet szerinte nem szabadott volna megengedni. Kiderült végül, hogy a promócióért felelős ügyvezető igazgató volt, de a klub működtetése és irányítása nem az ő feladata volt. Mindeközben a Dispatch feltárt egy csoportos beszélgetést a klub munkatársai között, amelyben azt beszélték, hogy a részeg, kiütött lányokat, hogy jutattják el a VIP szobákig, mintegy könnyű célponttá téve őket. A VIP ügyfelek a szexuális aktusokat kamerákon keresztül nyomon követhették. Egyes források szerint Seungri nem volt tagja a chat beszélgetéseknek.

Február 4.
Lee Moon Ho a Burning Sun egyik vezérigazgatója nyílvánosan bocsánatot kér Seungri-tól a klubban történtek miatt. Ezután azt állította, hogy Seungri csupán tanácsadó volt a klubban és ő intézte a külföldi DJ-k fellépéseit. Lee Moon Ho megígérte, hogy a VIP szobákat felszámolják és több kamerát szerelnek fel a klubba.

Február 15.
A rendőrség razziát tart a  Burning Sun-ban és a történtek nyomozását, kivizsgálását a Yeoksam kerületi rendőrség kezdi meg. A rendőrök elkobozzák az összes kamera felvételt és kezdetét veszi a nyomozás a rendőrség érintettségében is. A nyomozás tárgya ekkor már kábítószer birtoklás/használat, szexuális bűncselekmény és a rendőrséggel való összejátszás (a rendőrség korrupciójának kivizsgálása).

Február 16.
A Szöulban tartott szóló koncertjén Seungri bocsánatot kért a rajongóitól: "Bocsánatot szeretnék kérni mindenkitől, aki törődött velem. Sajnálom, hogy csalódást kellett okoznom számotokra és szeretnék reagálni a történtekre."

Február 17.
A Burning Sun átmenetileg bezár, hiszen Gangnam kerületén belül több klubra is kiterjedt a kábítószer-kereskedelem.

Február 18. 
Mr.Kim-et többszörösen is megvádolják, miszerint ő követte el a szexuális zaklatást a klubban másik két ember társaságában.

Február 20.
Megkezdődik a Burning Sun vezetőinek és Seungri-nak a kivizsgálása. A rendőrség behívja az alkalmazottakat kihallgatásra.

Február 26.
A YG Entertainment értéke a tőzsdepiacon zuhanásnak indul a történtek hatására. Mindeközben az SBS funE megoszt néhány képet Seungri és a Yuri Holdings vezérigazgatója és egy munkavállalója között még 2015-ben. A beszélgetésben külföldi befektetőkről volt szó, akiknek lányok kellettek szexuális szolgáltatásokra, melynek központja a Club Arena volt. Néhány órával később a YG Entertainment és a Yuri Holdings nyilatkozatot tesz, hogy a képek hamisak. A Yuri Holdings vezetősége szerint valaki rosszindulatból szeretné őket és Seungri-t bemocskolni. A szöuli rendőrség megerősíti a hírt, miszerint elkezdték az ügyben a nyomozást.

Február 27.
Az SBS funE újságírója Kang Kyun Yoon nyilatkozik az ügyben, hogy a képek valósak, nem szerkesztettek, mert nem lett volna okuk ilyet csinálni. Seungri mindeközben nyilatkozik, hogy a YG Entertainment közreműködésével kíván a kábítószer vizsgálatban együttműködni, segítve a rendőrség munkáját. A rendőrségtől 8,5 óra után szabadul. A rendőrségen hajtüsző és vizeletvizsgálatot végeztek rajta, majd pedig reagált a kábítószer és a szexuális szolgáltatásokkal kapcsolatos hírekre. Azt kérte az emberektől, hogy várják meg a nyomozás végét.

Február 28.
Seungri kábítószer vizsgálata negatív lett, de a hajtüszővizsgálat még folyamatban volt, amelynek az eredményéhez több idő kellett, mindeközben a koncertjeit lemondta Japánban és Jakartán is.

Március 1.
Az SBS funE jelentései szerint Seungri  február 22-én benyújtotta vallomását a kábítószerekkel és a szexuális szolgáltatásokkal kapcsolatban a Korrupció ellenes és Polgári Jogok Bizottsága felé. Ennek oka az volt, hogy az üzeneteiből kiderült, hogy szoros kapcsolatot ápol a rendőrség egyes munkatársaival. Még ezen a napon a szöuli rendőrség nyilatkozatot tesz közé, miszerint nem tudják bizonyítani az üzenetek valóság tartamát, de kapcsolatba léptek azokkal a személyekkel, akik az ügyben érintettek lehetnek. Ekkor még azt nyilatkozta a rendőrség, hogy nem léteznek a szban forgó üzenetek a kábítószerekkel és a szexmunkával kapcsolatban. Mindeközben kiderül, hogy Lee Sung Hyuna Burning Sun egyik vezérigazgatója lefizette a rendőrséget 20 millió won-nal (kb. 5 millió forinttal), hogy kiskorúak is betudjanak a klubba lépni minden bonyodalom nélkül.

Március 4.
A jelentésekből kiderül, hogy valójában március 1-jén tisztában volt azzal a rendőrség, hogy az üzenetek valósak, eredetiek és a klubban az zajlott, ami. A Bizottság a rendőrség együttműködését kérte.

Március 6.
Kiderült, hogy Seungri korábban egy Hongdae-i klubot támogatott, mely valójában a YG Entertainment tulajdonában van és adócsalás vizsgálata alatt van a klub. További 3 klub vesz részt egy olyan vizsgálatban, amelyben az adócsalást vizsgálják, illetve két lakóépület, az egyikben a YG vezetője Yang Hyun Suk lakik.

Március 8.
Seungri megerősíti, hogy március 25-én vonul be a seregbe, és aktív sorkatonai szolgálatot fog letölteni. Mindeközben az MBC híreiben szerepel egy olyan információ, hogy Seungri a Burning Sun vállalati promótere és eddig csak ebből 225 millió won ( kb 112,5 millió forint) bevételt szerzett a klubnak, egy belső dokumentum szerint. Továbbá a Burning Sun-nak négy vezérigazgatója van/ volt Lee Sung Hyun, Lee Moon Ho, egy ismeretlen és egy Kang nevű személy. A részvényesek között pedig ott van a Yuri Holdings a maga 20%-os részesedésével, amelynek a társigazgatója maga Seungri.

Március 9.
A BIGBANG rajongók petíciót indítottak el annak érdekében, hogy Seungri-t rúgják ki a csapatból és a YG-től is.

Március 10.
A rendőrség megkezdi a Club Arena kivizsgálását. Úgy tűnik, hogy bizonyítékokat találtak több személy ellen, de nem hozták nyilvánosságra a nevüket. Az Arena-t adócsalás ügyében is vizsgálják, továbbá megállapították, hogy 2015 decemberében nem készültek üzenetek, legalábbis olyan nem, aminek köze van a klubhoz. A rendőrség Seungri-t már gyanúsítottként kezeli a kábítószer és a prostitúciós ügyekben. A csevegő szobában 3-4 ember vett részt, melyet a rendőrség megerősített. Seungri tüdő vizsgálatának az eredménye negatív lett drogra.

Március 11.
Az SBS funE közzéteszi azt a KakaoTalk beszélgetést, amelyben terjedtek az illegális szexvideók és képek, amelyeken jól látszik, hogy a lányok tudatukon kívül, bedrogozva vannak, és az engedélyük nélkül készült ez az egész. A chatszobában Seungri, két énekes, a Yuri Holdings vezérigazgatója és egy Mr. Kim nevű férfi volt benne. Ez a Mr. Kim többször segített már Seungri-nak étterem vezetésben, valamint dolgozott a Club Arena-nak is. A beszélgetés szerint Kim terjesztette az illegális videókat és képeket, amelyhez a chatben szereplő egyének válaszokat fűztek. A rendőrség nyilatkozott, hogy tisztában vannak a beszélgetés tartalmával és nyomoznak az ügyben. Seungri ezen a napon bejelentette, hogy visszavonul a szórakoztatóiparból bocsánatot kérve a rajongóktól s tettét azzal indokolva, hogy nem szeretné bemocskolni a BIGBANG és a YG hírnevét.

A rendőrség megtiltja Seungri-nak, hogy elhagyja Dél-Koreát. Az SBS 8 O'Clock hírei szerint az egyik híresség az ügyben a Drug Restaurant énekese Jung Joon Young. A hírek szerint többször töltött fel ő is videókat a chatszobába és szólt hozzá a csevegéshez. A rendőrség eddig 10 áldozatról tud.
Seungri kapcsolathálója 

Március 12.

Jung Joon Young ügynöksége nyilatkozik az ügyben, miszerint nem tudják megállapítani az igazságot a szexvideókkal kapcsolatban, ezért az énekes hazatér Dél-Koreába, hogy tisztázza magát. Az énekes több műsorból és sorozatból is kikerül, mint a "2 Days & 1 Night", "Salty Tour" és a "4 Wheeled Restaurant", a sorozatokból kivágták, a még le nem adott részekből is. A rendőrség számára is megtiltja, hogy elhagyja az országot. 15 napos vizsgálódás után a Korrupció ellenes és a Polgári Jogok Bizottsága megküldi a KakaoTalk-os beszélgetést a legfelsőbb bíróságnak. Az SBS funE jelentése szerint Seungri 2016 júliusában megnyitott egy klubbot Gangnam-ban Monkey Museum néven. A klubbot a rendőrség elkezdi vizsgálni.

Március 13.
Jung Yoon Young elismeri bűnösségét egy bocsánatkérő levélben, a nyomozást az ő ügyében 2019. március 14-én tervezik elkezdeni. A MAKEUS Entertainment azonnali hatállyal felbontja a szerződését az énekessel. Ezen a napon a YG Entertainment is nyilatkozatot tesz, hogy megszüntette a szerződését Seungri-val. A YTN jelentése szerint Choi Jong Hoon (F.T Island) rendőri kapcsolatait használta fel 2016-ban, hogy eltudja tusolni az ittas vezetését. Továbbá benne volt a chatszobában ő is és tudott arról, hogy mit csinál Seungri és Jung Joon Young, illetve ebbe a chatszobában benne volt a rendőr is, aki ekkor tagadta, hogy ismerné őket.

Az SBS 8 O'Clock hírei szerint a 2016-os felvételeket és beszélgetéseket nem lehet visszahívni Yoon Young telefonjáról, mely az ügy legfontosabb bizonyítékai lennének. A rendőrség lezárta a vizsgálatot, mielőtt bármilyen adatot megkaptak volna. Ebben benne volt Choi Jong Hoon ittas vezetése is, és a rendőr lefizetése is. Kang Shin Myung korábbi rendőrfőkapitány tagadja, hogy benne lett volna ebben a beszélgetésben. Mindeközben Min Gap Ryong a jelenlegi koreai miniszterelnök sajtótájékoztatót tart az ügyben, melyben elismeri, hogy a rendőrség körében hatalmi visszaélésről beszélhetünk a hírességek védelme érdekében. Megígérte, hogy a vizsgálat folytatódni fog a legfelsőbb vezetőkig. Az FNC Entertainment elismeri Jong Hoon ittas vezetését és hiátusra küldik.

Március 14.
A rajongók követelik, hogy Jong Hoon-t tegyék ki az F.T. Island-ból, melynek az ügynöksége az FNC Entertainment eleget tesz. Yong Junhyung bejelenti, hogy kilép a HIGHLIGHT-ból és visszavonul a szórakoztatóiparból, mivel tudomása volt Jung Joon Young illegális videóiról és ennek ellenére nem tett semmit. A chatbeszélgetésnek nem volt a tagja, még 2015-ban árulta el neki a Drug Restaurant énekese a dolgokat részegen, Junhyung 2016 óta nem tartotta a kapcsolatot a másik énekessel. Az SBS 8 O'Clock című műsorban kiderítették, hogy a negyedik érintett idol Lee JongHyun (CNBLUE), aki szintén benne volt a chatbeszélgetésekben, kért magának lányokat és úgy beszélt róluk, mintha tárgyak lennének.

Min Grap Ryong miniszterelnök bejelentette, hogy megkezdődtek a vizsgálatok a korrupciós ügyekben, valamint országos razziát kivánnak tartani a koreai klubokban, ezzel szűrve a kábítószer-kereskedelmet, a prostítúciót, az illegális videófelvételek készítését és terjesztését, valamint a rendőri kapcsolathálót kívánják vizsgálni.

A Szöuli Központi Kerületi Ügyészség átveszi az ügyet a Szöuli rendőrségtől. A Sisa Journal közétesz olyan üzeneteket, amelyben arról van szó, hogy Seungri külföldön szerencsejátékokban részt vett (Dél-Koreában ez illegális) és hogy valóban foglalkozott szexuális szolgáltatások lebonyolításával üzleti partnerei számára. Az egyik üzenet 2014-ből van, ahol egy „A” nevű partner megkérdezi, hogy mennyi pénzt nyert Seungri, mire az énekes azt felelte, hogy 200 millió won-t (kb. 40 millió forint). Az „A” jelölésű partner erre azt felelte, hogy ennyi már bőven elég az utazáshoz. Dél-Koreában a szerencsejátékokat akkor is büntetik, hogyha külföldön csinálta azt az illető. Ugyan úgy a helyi törvények szerint járnak el, hogyha Dél-Koreában csinálta volna. A következő beszélgetés 2014 augusztusában zajlott szintén „A”-val, ahol azt beszélik melyik lányt kéne kivinni Indonéziába az üzleti partnereik számára. Egyes jelentések szerint Seungri a lányokat feltárta az üzleti partnereknek kor, foglalkozás és személyiség szerint, az üzleti partnerek választhattak. Ebben a beszélgetésben öt lányról volt szó, akikről úgy beszéltek, mintha tárgyak lennének és aszerint osztályozták őket. Seungri március 14-én ment újabb kihallgatásra, a Fővárosi Rendőrségre, ahol kisebb tájékoztatót tartott a riportereknek bocsánatot kérve és kihangsúlyozva, hogy segíteni fogja a nyomozást valós válaszokkal.

Az SBS 8 O'Clock hírei között szerepel egy beszélgetés Lee Jong Hyun (CNBLUE) és Jung Joon Young között, ebben a chat beszélgetésben csak ketten voltak benne, itt osztották meg egymással az illegális videófelvételeket és kiderült, hogy Jong Hyun is felvételeket készített a lányok beleegyezése nélkül.

Jung Joon Young korábbi szexuális botrányai is napvilágot láttak a Seungri-s ügy mellett. 2016-ban azzal vádolták az énekest, hogy volt barátnőjéről szexvideókat készített a lány tudta nélkül. Az ügy a rendőrséghez került, de a videó sose lett meg, bizonyíték hiányában Joon Young-t felmentették a vádak alól. Ekkor sajtótájékoztatót tartott és elmondása szerint, rövid videó készült, amiről a lány is tudott és szó sem volt rejtett kamerás felvételekről, a videót az elkészülte után rögtön törölte. 2016-ban sokan hittek Jung Joon Young-nak és sokan szimpatizáltak vele, mert az énekes nem tudta mit csinált rosszul és bocsánatot kért. Egy informátor szerint nem bánta meg a dolgot, csak azért kért a nyilvánosság előtt bocsánatot, hogy jobban érezze magát utána. Az ismeretlen forrás szerint az énekes számára a rejtett kamerás felvételek egy játék volt és a forgatásuk a szokásává váltak.

A YG Entertainment részvényei három hónap alatt 20%-kal csökkentek a Seungri botrány óta, ami közel 100 millió $ (átszámolva közel 2 milliárd forint). Míg az FNC Entertainment részvényei 11,32%-ot estek az elmúlt pár napban.
Március 15.
Jung Joon Young a 21 órás kihallgatása után elhagyhatta a rendőrséget. Seungri rendőri kihallgatása is befejeződött, aki a katonaságot arra kéri, hogy késleltessék a bevonulását az ügy lezártáig. A katonaság mindeközben egy nyilatkozatott tett közé a 129. törvény 1. paragrafusának 1. bekezdésére hivatkozva, hogy nem hajlandóak Seungri-t besorozni, mert tiltja a katonai törvény a mentális zavarokkal élők bevonulását. Mindeközben Lee Jong Hyun ügynöksége, a FNC kiadott egy közleményt, amelyben bocsánatát fejezi ki a rajongókkal, áldozatokkal szemben, mindeközben a rajongók azt kérik, hogy az ügynökség távolítsa el az énekest a bandából.

A Yuri Holdings leváltja Yoo In Suk-t és egy új vezérigazgatót nevezett ki, Ahn Hyo Yoon-t, aki korábban, mint tanácsadó dolgozott külsős cégeknél. A Yuri Holdings reménykedik abban, hogy ez egy új kezdettet jelent a cég életében.

Egyesek megpróbálták Darren Wang-ot belevonni az ügyben, aki Seungri egyik közeli barátja. A színész és az ügynöksége nyilatkozatot tett közé, hogy ezentúl jogi lépéseket fognak tenni, hogyha valaki rosszindulatú pletykákat fog róla terjeszteni.

Az első riporter, aki a Burning Sun botrányról írt eltűnt. Oh Hyuk Jin volt az a riporter, aki elsőként számolt be a Burning Sun nevű klubban zajló illegális tevékenységekről. A riporter instagramfiókja bezárt, a koreai netizenek pedig arról spekuláltak, hogy mi történhetett a riporterrel. Később az instagram fiók visszatért, de privátra van állítva és semmilyen információt nem tudunk arról, hogy éppségben van-e a riporter. A koreai netizenek aggódnak. Továbbá a média tudomást szerzett arról, hogy Noh Seung Il otthona leéget. Noh Seung Il egy veterán újságíró, aki a Burning Sun botrány után nyomoz.

A Burning Sun két vezérigazgatójának a lakásában házkutatás folyik, a nyomozók több felvételt találtak olyan lányokról, akik magukon kívül vannak.

Mindeközben az MBN News 8 közétette azt a 8 személyt, akik részt vettek a fő chatszobában, ahol több felvételt is megosztottak a résztvevők egymással, eszerint a chat tagjai voltak: Seungri, Jung Joon Young, Choi Jong Hoon, a Yuri Holdings volt vezérigazgatója és Park Han Byul férje Yoo In Suk, Kim, aki a klub egyik tagja, egy lánycsapat egyik tagjának rokona, egy korábbi YG Ent. alkalmazott és Jung Joon Young egy közeli barátja, akit már többször láthattunk vele. Yong JunHyung és Lee Jonghyun látták a videófelvételeket, de nem voltak tagjai a fő chatszobának.

A Yuri Holdings volt vezérigazgatója adta az utasításokat a "lányok előkészítésére" és ő állt kapcsolatban egy magas beosztású rendőrrel, míg Seungri és Joon Young kulcsfontosságú szereplők voltak.

Ezen a napon több, kisebb chatbeszélgetések is napvilágot látott Jung Joon Young és Yoo In Suk között az SBS nyolc órási híreiben, melyek az alábbiak voltak (mindenki saját felelősségére olvassa el!). A beszélgetések 2015-2016-ban történtek:
JJY: A címem XXX, XXX komplesszum, Geumho-dong, Szöul. Csak elküldöm őket, miután befejeztem, oké?
Yoo In Suk: Oké, hahaha.
JJY: Remek. Kellene néhány drágább k*rva.
Yoo: Vannak.

Egy másik beszélgetésben hangzott el az alábbi:
JJY: Oké, remek. Tudnak most jönni?
Yoo: Igen, 30 percen belül ott lesznek.
(30 perccel később)
JJY: Hyung, miért nincsenek még itt az ajándékaim? Haha.

Jung Joon Young várta a Yoo In Suk által küldött prostituáltakat, de azok 30 perc után nem érkeztek meg, ezért követelte JJY az "ajándékait". A KBS szerint karácsonyi "ajándéknak" várta a lányokat. Joon Young és Jong Hyun (CNBLUE) között is zajlott egy hasonló chat beszélgetés:
JJY: Berlin nagyon jó hely, itt érzem magam a legjobban a prostikkal.
Jonghyun: Őrült vagy. Hahaha. Velük is alszol?
JJY: Igen, ezek a nők itt nem rosszak. Sok közöttük a romániai.

A koreai törvények kimondják, hogyha valaki szexturizmusban vesz részt bűntetendő, az utolsó beszélgetés ezt megerősíti. Jung Joon Young-ot nemcsak illegális videók készítése és terjesztése miatt ítélhetik el, hanem szexkereskedelemben való részvételért is.

Továbbá a napokban megkérdejelezhető volt, hogy Seungri szállítatott lányokat külföldre. A hír a mai nappal tisztázva lett. Egy gangnami üzletembertől származik egy chatbeszélgetés, amelyet a rendőrség ugyan még vizsgál, de valósnak bizonyult. Ebben a beszélgetésben Seungri egy japán építőipari vállalat vezetőivel beszélt meg találkozót a Burning Sun-ban, amikor az üzletemberek Dél-Koreában tartózkodtak. Később Seungri a kérésükre Japánba szállítatott lányokat szexuális szolgáltatásokra. A csevegés pontosan említi, hogy hányszor küldött az énekes lányokat Japánba prostutúcióra. Az egyik vezetőről köztudott, hogy korábban is üzleti partnere volt Seungri-nak és, hogy nagyon közel állnak egymáshoz. Több fotót is töltött fel az internetre, ahol ő és az énekes látható. Viszont Seungri ügyvédja tagadja a vádakat, szerinte sose küldött a védence Japánba lányokat és a vezetővel csupán jó barátságot ápol. A Channel A hírei szerint ebben benne volt Jung Joon Young is, aki arról beszélt, hogy milyenek legyenek a lányok és hogyan készítsék elő őket. Seungri, JJY és további 6 személy meghívást kapott a rendőrségre ezen ügy kivizsgálására is.

Március 16.
Délelőtt 10 órakor Choi Jong Hoon (ex-F.T Island) megérkezett a Fővárosi Rendőrségre, ahol megkezdődött a kihallgatása, de előtte a KST riportereinek kérdéseire válaszolt. Jelenleg nemcsak az ittas vezetés eltusolása miatt nyomoz az ügyében a rendőrség, hanem illegális videók és fényképek terjesztésében is. A rövid nyilatkozatában kifejezte, hogy mélységesen sajnálja az ügyet és együtt fog működni a rendőrséggel. Amikor megkérdezték tőle, hogy részt vett-e szexvideók terjesztésében, csak annyit felelt, hogy "Sajnálom". Viszont arra a kérdésre, hogy eltusoltatta-e az ittas vezetése ügyét azt felelte, hogy nem. Azt is tagadta, hogy személyesen kérte meg Yoo In Suk-ot (a Yuri Holdings volt vezérigazgatóját), hogy tusolja el az ügyét, illetve tagadta azt is, hogy ismerné azt a rendőrt, aki felköszöntötte őt a születésnapján és, aki szintén benne volt a dologban. Végül megkérdezték tőle, hogy szeretne-e valamit mondani az áldozatoknak, mire azt felelte ismét, hogy "Sajnálom". A csoportszobában egy alvó nőről osztott meg elsősorban fényképeket, így látot végül napvilágot az ittas vezetésének az ügye is.

Seungri ügye tovább bonyolódott, miután a rendőrség elkezdte vizsgálni a Japánba vitt lányok ügyét. Március 15-én látott napvilágot a hír a "Channel A" közreműködésével, és szintén ők hozták le, hogy Seungri -a többi ügye mellett- adócsalás vádlottja is. Az énekes a Yuri Holdings volt vezérigazgatójával Yoo In Suk-kal közösen alapított egy vállalatot "BC Holdings" néven, mely több, mint 30 billiárd won bevételt termelt az elmúlt évek során (közel 6 billiárd forint) együtt a "Peregrine Investments" nevű vállalattal. Ezután megvásároltak egy vegyes betongyártó vállalatot, befektettek egy vietnámi vállalatba és tovább bővítették üzleti tevékenységüket. A Nemzeti Adóhivatal most azt vizsgálja, hogyan termelhetett 30 billiárd won bevételt egy olyan vállalat, melynek alapító tőkéje mintegy 50 000 won volt (kb 13 000 forint).

Song Da Eun színésznő ügynöksége nyilatkozatot tett közé a rosszindulatú pletykák miatt, melyek a Seungri-val való barátságát összemossák a Burning Sun-ban történtekkel. Az ügynökség kifejezte, hogy igaz, Seungri és Da Eun jó barátságot ápoltak egymással, de a színésznőnek -a pletykákkal ellentétben- nincs köze a Burning Sun-ban történtekhez. A hamis hírek miatt a színésznő mind anyagi, mind mentális károkat szenvedett, ezért az ügynökség megteszi a megfelelő jogi lépéseket a roszindulatú pletykák megállításához.

Az FNC Entertainment nyilatkozatot tett közé Lee Jonghyun (CNBLUE) ügyével kapcsolatban, még március 14-én, mely szerint az énekes sokat gondolkodott a tettén és annak súlyosságán, s jogosnak véli az őt ért kritikát. Sajnálatát fejezte ki tette miatt, ami miatt most szörnyen érzi magát. A nyilatkozat szerint Jonghyun elfogadja a jogsértés következményeit és a későbbiekben vigyázni fog arra mit mond és mit cselekszik. Az ügynökség március 16-án viszont egy olyan nyilatkozatot tett közzé, hogy azok a pletykák, amik az interneten keringenek róla hamisak, hiszen az énekes elismerte a hibáit és hogy mit csinált rosszul. Az ügynökség kifejezte, hogy ezentől jogi lépéseket fog tenni a rosszindulatú és hamis pletykákat terjesztő netizenek ellen.

Az "A" nevű magasbeosztású tisztségviselő bűnösségét a rendőrség megerősítette, aki a háttérből minden ügyet elsimitott. Bizonyosságot nyert, hogy közeli ismerőse volt Yoo In Suk-nak, akivel közösen golfoztak és ebédeltek.

A KBS újabb chatbeszélgetéseket tárt fel, melynek szereplői Jung Joon Young, Cha Tae Hyun és Kim Jun Ho, mind a hárman szerepeltek az "1 Night 2 Days" című műsorban. A nyilvánoságra hozott beszélgetés 2016 júliusából származik, amelyben illegális szerencsejátékról volt szó.A "1 Night 2 Days" című műsor producerei kijelentették, hogy kivizsgálják az ügyet és holnap (március 17) közéteszik a hivatalos álláspontjukat az üggyel kapcsolatban (szerk. megj.: hiszen Dél-Koreában illegális szerencsejátékot folytatni), ahogy a Radio Star is ugyan ezen az állásponton van. Cha Tae Hyun és Kim Jun Ho mindkét műsorban részt vesz/vett.

Március 16-án látott napvilágot az MBN híre, miszerint a Szöul Fővárosi Rendőrkapitányság egyik bűnügyi nyomozó egységének a kezébe került 2018 novemberéből egy illegális videó, mely Jung Joon Young nevéhez köthető. Egy informátor adta le a rendőrségnek az ezzel kapcsolatos információkat, akik elkezdték a nyomozást még tavaly novemberben. Ezek a videók másak voltak, milyen a 2016-os rejtett kamerás videók, ahol az énekes volt barátnője volt látható. A lány beperelte Joon Young-t, hiszen a beleegyezése nélkül készültek a szexvideók, de mivel a szóban forgó videó nem lett meg az ügyészség ejtette a vádakat. Valami hasonló történt 2018-ban is. A novemberi videón több lány áldozat volt látható több elkövetővel. Az informátor szerint a lányokat arra kényszerítették, hogy aludjanak az elkövetőkkel, akik azt az ígéretet tették a lányoknak, hogy bejutattják őket a szórakoztatóiparba és karriert biztosítanak a számukra. A Szöuli Központi Kerületi Ügyészség azonban elutasította a rendőrség kérését a házkutatásra, ami a videók miatt indokolt lett volna. A telefont se tudták az énekestől elkobozni, amiről mégha törölte is a videókat egy cég talán visszatudta volna azokat állítani, az Ügyészség ezt a kérvényt is megtagadta. A cég közben elvállalta a munkát és meglettek a videók és a fényképek, amelyek terhelő bizonyítékok lehettek volna, de parancs nélkül a rendőrség nem tudott az üggyel mit kezdeni. Az ügyészség 2016-os esethez hasonlóan nem gondolta úgy, hogy szükséges lenne a további vizsgálódás. Az MBN rávilágított arra, hogy a két eset más jellegű volt, a második esetnél több áldozat és kényszerítés is volt. 2019 márciusában az SBS megerősítette azt a hírt, hogy a 2016-os szexvideó a rendőri korrupció miatt nem lett megtárgyalva. Az SBS szerint a rendőrség felkért egy digitális kriminológiai céget a felvételek eltűntetéséhez Joon Young telefonjáról, ami az ügy akkori legfontosabb bizonyítéka volt.

Továbbá az MNB értesülései szerint több áldozat is tanúvallomást tett Jung Joon Young ellen. Az MNB hírei szerint azt mondta az énekes az áldozatainak, hogy híressé teszi őket, hogyha lefeküdnek vele. A megjegyzései rávilágítottak arra, hogy a lányokat megvesztegette és félrevezette valamit valamiért alapon, illetve rávilágított a híresség-nem híresség alá-fölé rendeltségére is. A lányok áldozatokká válltak, hiszen nem tudták, hogy rejtett kamerás videófelvétel készül róluk, és hogy azokat forgalmazni, terjeszteni fogják. Mivel az összes áldozat kiléte titokban maradt a Szöüli Szexuális Felvilágosító és Tanácsadó Központ arra kéri a netizeneket, hogy tartózkodjanak a találgatásoktól az áldozatok kilétét illetően.

Március 17.
Kim Joon Ho és Cha Tae Hyun az illegális fogadások és szerencsejátékok miatt szünetelteti a jelenlegi tevékenységeit. Mindeközben Choi Jong Hoon (ex-F.T Island) kihallgatása első körben befejeződött és elhagyhatta a Fővárosi Rendőrséget. Március 17-én reggel 6:45-kor hagyhatta el a rendőrség épületét, a vádak szerint részt vett az illegális fényképek és videók készítésében, miután a csoportos csevegőszobában megosztott egy fényképet egy alvó nőről. A vádakat az ittas vezetés eltusolására és az illegális felvételek készítésére tagadta. Lee Moon Ho nyilatkozott az elmúlt hónapok eseményeiről, melyet itt olvashattok el bővebben.

Március 18. 
Megkezdődött Jung Joon Young második körös kihallgatása, de mindeközben a Szöul Fővárosi Rendőrség letartoztatási parancsot nyújtott be ellene. Joon Youngot továbbra is rejtett kamerás felvételek készítésével és terjesztésével, prostitúcióval, megvesztegetéssel vádolják. Az első kihallgatásra március 14-én került sor, amely 21 óra hosszáig tartott. A kihallgatás (valószínűleg) még mindig tart, a rendőrség egyedül JJY ellen nyújtott be letartóztatási parancsot, Seungri ellen a rendőrség még nem tervez benyújtani. Joon Young ügyét az is bonyolítja, hogy a lányokat "ajándékokként kezelte", akiket a Yuri Holdings egykori vezérigazgatójától Yoo In Suk-tól kapott, emellett a rendőrséghez kötődő viszonya, amellyel a 2016-os szexbotrányát eltudta tusolni, illetve a rendőrség 2018 novemberétől nyomoz az ő ügyében, de az eddigi bizonyítékokat ellene a Szöuli Központi Kerületi Ügyészség elutasította a "Burning Sun botrány" előtt.

A rendőrség jelenlegi nyomozása szerint 40 ember érintett a Burning Sun-hoz kapcsolódó drogbotrányban, köztük Lee Moon Ho, a klub vezérigazgatója is. Ebből a 40 főből 14 a Burning Sun alkalmazottja volt és 3 dílerről van tudomásuk a rendőröknek. 17 további gyanúsított van még, akik más klubbok alkalmazottjai. Leginkább GHB-t terjesztettek, vagyis ginát, amivel a lányokat is elkábították. További 6 fő ismeretlen. A rendőrség továbbá nyilvánosságra hozta, hogy köztük 9 fő online is terjesztette a drogokat, így rájuk már biztos, hogy letöltendő börtönbűntetés vár. Lee Moon Ho ügye holnap, március 19-én 10:30 perckor folytatódik, az ő ügyét ötödjére fogják újra vizsgálni.

A koreai hadsereg, vagyis az MMA (Military Manpower Administration) módosítani szeretné a bevonulásra vonatkozó törvényt, hogy ezzel meg tudják akadályozni a gyanúsítottak menekülését a hadseregbe. Mindeközben Seungri kérelmét és a hadsereg akaratát elutasították, így a tervek szerint az énekesnek március 25-én be kell vonulnia. A hadseregnek jelenleg nincsenek meg a jogi eszközei arra, hogy valakinek a katonai szolgálatát elhalasszák, csak abban az esetben lehetséges ez a jelenlegi törvények szerint, ha az illető ellen vádat emelnek (magyarul, ha valaki bűntettet követ el, de csak nyomoznak az ügyében, ugyan úgy be kell vonulnia, majdnem két évre, de ha konkrét vádemelés van, akkor nem kell bevonulnia, hanem a bírói döntést meg kell várnia). A jelenlegi állás szerint Seungri-nak csak a katonai bíróság előtt kell felelnie a tetteiért és a katonai bírók döntik el a továbbiakat, ami nem biztos, hogy összhangban lesz a rendőrség és bíróság döntéseivel.

Az SBS „8 O'Clock News” műsora rávilágított arra, hogy Choi Jong Hoon milyen közeli, barátságos kapcsolatot ápol "Yoon" magas beosztású rendőrtiszttel (akiről kiderült, hogy korábban főfelügyelő volt). Egy chatbeszélgetésben mesélt a többieknek Yoon-ról. Yoon abban az időben, amikor a Kék Házban dolgozott a polgári ügyek osztályán dolgozott adminisztrátorként, Yoon felesége, pedig rezidens tisztként Malajziában. Amikor Jong Hoonék Malajziában koncerteztek VVIP jegyeket adott Yoon feleségének, egy VVIP jegy átlagosan 210 000 wonba (kb. 52 000 Ft) került.

A botrány óta keringenek a neten olyan hírek, miszerint a YG Entertainment javában benne van az adócsalásban, melyekre most az ügynökség reagált. Március 18-án a YG egyik alkalmazottja elárulta a News1-nak, hogy nem számítanak speciális adóellenőrzésre, hiszen nem kaptak erről semmilyen értesítést, mint ahogy a hírekben állt. A pletykák szerint az ügynökség kapott egy levelet a Szöuli Regionális Adóhivataltól, amelyben egy speciális adó ellenőrzésről volt szó. A YG a híreket, pletykákat cáfolta, viszont a tőzsdei befektetők óvatossá váltak a részvényeikkel kapcsolatban.

Moon Jae In miniszterelnök reagált a rendőri korrupcióra és a Burning Sun-ban történtekre. Elismerte, hogy a korrupciós esetek mind kiváltságos osztályokon belül történtek és fenn áll a gyanúja annak, hogy a nyomozó szervek, mint az ügyészség vagy a rendőrség szándékosan gyenge vizsgálatokat végeztek az idolokkal szemben, hogy a múltjukat eltudják rejteni és megtudják őket védeni. Kifejezte, hogy igaz, a rendőrség és az ügyészség nem tudja helyreállítani a tisztességét és a polgárok bizalmát, de mindent megtesznek annak érdekében, hogy újjászülessenek, mint megbízható nyomozó szervek. Kifejezte továbbá, hogy a legfontosabb most, -mind a korrupció, mind a "Burning Sun botrány" kapcsán - hogy kiderüljön a kézzel fogható igazság és, hogy felfedjék a rendőrség, az ügyészség és az adóhivatalok korrupcióját. Kifejezte aggodalmát, hogy míg befolyásos kapcsolatokkal rendelkező emberek képesek voltak elrejteni az igazságot, és felmentést kaptak az általuk elkövetett illegális tevékenységek és bűncselekmények alól, addig a tehetetlen polgárok, akik tisztességtelenül áldozatokká váltak, félniük kellett, hiszen nem őket védte a törvény, ezzel csonkítva az igazságos társadalmukat is. Ezután felkérte az igazságügyért felelős minisztert és a nemzetbiztonságért felelős minisztert, hogy vállaljál a felelősséget az igazság kiderítéséért és minden egyes gyanúnak járjanak utána, hogy újra létrejöhessen egy igazságos társadalom.

~A cikk a továbbiakban itt fog frissülni, hírekért kövessétek facebook oldalunkat is!~

Forrás: sbs.com/news.mt.co.kr

8 megjegyzés:

  1. És évek kellettek ahhoz, hogy ez mind kiderüljön.... Undorító és visszataszító..

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A rendőrség már 2014-ig visszamenőleg talált az üggyel összefüggésbe hozható beszélgetéseket :( kitudja mióta megy ez az egész.

      Törlés
  2. Habár már nem vagyok akkora fanatikusa a kpop idolainak, mint egykoron, azért mégis elkerülhetetlen volt az a mélységesen nagy csalódottság a részemről, amikor ezek a hírek szembejöttek velem. Gusztustalan mindaz, ami itt lefolyt éveken keresztül, hogy olyan emberek használtak ki nőket, akikért kislányok ezrei rajonganak. Volt képük a színpadról a közönségük szemébe mosolyogni - aminek nagy része, természetesen, nő/lány -, szerelmes dalokat énekelni, miközben öntudatlan állapotban lévő emberekkel közösültek, osztottak meg egymás között videókat vagy tárgyként kezelték őket. Úgy hiszem, ha valaki híresség, annak kétszeresen is oda kellene figyelnie a magatartására, hiszen mások példaképként tekintenek rájuk - de látom, vannak olyanok, akiknek ez nem megy. Nem kell tökéletesnek lenniük, senki sem az, hibázhatnak, viszont könyörgöm, ne tegyük már elfogadhatóvá azt, amit tettek - mert sok elvakult rajongó csak ezt fújja. Igenis, tekintsünk el amellett, hogy ő Big Bang Seungri, ugyanúgy elítélendő az ügyük, mint Kis Pistáé, akiről tegnap nyilatkozott az RTL Híradó. Vérzik a szívem érte, illetve Jonghyunért, nagyon kedveltem őket, de ha ekkora idióták voltak, meg is érdemlik a következményeket a többiekkel együtt.

    Köszönöm szépen ezt a kis összefoglalót az eddigiekről, mindenképpen hasznos! :) Rengeteg álhír kering mindenhonnan, könnyen összezavarják az embert. ^^" Azt pedig sajnálom, ha túl nyers voltam, egyszerűen csak feldühít ez az egész. Még mindig hihetetlen.

    VálaszTörlés
  3. Én Primadonna vagyok, emiatt konkrétan sokkol Huni ügye és ez nem annak tudható be, hogy csitri korú lennék. De ahogy a cikkben olvasom, nem csak k-pop idolok, hanem egy jónevű színész is belekeveredett, eddig erről nem tudtam és ez is nagyon fájdalmas: Cha Tae Hyun. Őt az Along with the Gods-ból ismerhetitek, ami az év filmje volt 2017-ben Dél-Koreában. ㅜㅜ

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is Primadonna vagyok, és Boice is, ezért engem is sokkol ez az egész, hihetetlen, hogy mindkét kedvenc bandám egy-egy tagja benne van ebben. Reménykedem, hogy az ő szerepük ebben az egészben nem olyan súlyos, várom már, hogy a nyomozás véget érjen, és végre kiderüljön a teljes igazság. Olyan ez az ez egész, mint valami rémálom, vagy mint valami elcseszett k-drama forgatókönyv. Sosem gondoltam volna ilyesmit ezekről a srácokról...
      Mindenesetre továbbra is kitartok a kedvenc bandáim mellett, imádom a zenéjüket, és egy ember bűne miatt nem fogom abbahagyni a zenéjük hallgatását. Habár rettentő nagyot csalódtam Choi Jonghoon-ban és Lee Jonghyunban (meg persze a többi érintettben is, de ők ketten azok, akiket nagyon szerettem) annyira fájdalmas, hogy ezek a hihetetlenül tehetséges emberek ilyesmiben részt vettek. :(

      Törlés
  4. Láttam a Faebookon egy olyan kiírásotokat, hogy több ártatlan idolról is pletykálni kezdtek, hogy közük volt az ügyhöz. Ez miért van? Vagyis milyen kapcsolódási pontot találtak a netizenek ezekhez az idolokhoz?
    Elnézést a buta kérdésért, de őszintén kíváncsi vagyok, hogy honnan gondolnak ilyesmiket az emberek. Előre is köszönöm a választ! ^^

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem buta kérdés, ez minket is foglalkoztatott ^^. A saját véleményemet tudom ezzel kapcsolatban leírni, nem látok a koreai és nemzetközi netizenek fejébe, ezért nem tudom ők mit gondolhattak. Szerintem konkrét kapcsolódási pont nincs, Sehun (EXO) kezdetben, azért keveredett bele, mert védte Seungri-t és nagy kedvence a BIGBANG is, így én ebbe a dologban rajongást láttam inkább, mint "kapcsolódási pontot", Sehun után pedig jött az EXO is, azon az alapon, hogyha ő védte Seungri-t, akkor a többiek is benne lehenek. Persze, ez nem igaz. Jonghyun legjobb barátja a CNBLUE-s Jonghyun volt, ezért keverték bele, bár én azon az elven vagyok, hogy halottról jót vagy semmit... és ha jól tudom Minho is jó kapcsolatot ápolt vele, így keveredhetett bele ő is. A BTS tagjai, hát, nos most ők világszerte a legnépszerűbbek és sok mindenkiben felmerült a kérdés, hogy miért? Van, aki ezt látta felfedezni ebben. Jennie (BLACKPINK) és a TWICE tagjai azután a pletyka után keveredtek bele, miután felmerült a lehetősége annak, hogy női idolok is érintettek lehetnek a dologban. Ebben az esetben Jennie-t tudom megmagyarázni azzal, hogy ő is a YG előadója, ahogy Seungri is volt, és a BLACKPINK debütálása óta bántják a netizenek.... ezzel szerintem elmondtam mindent. Egyenlőre ennyi, remélem más idolt nem hagytam ki és választ kaptál a kérdésedre! ^^ (Huh, ez lehet egy kicsit hosszú lett .-.)

      Törlés
    2. Nagyon szépen köszönöm a jól kifejtett választ. Őszintén meglepőnek tartom, hogy valakik ilyesmi miatt keverik bele az idolokat. Elég felháborítónak tűnik. :O

      Törlés