A nagy BTS teória ver.: Jin megörült - KÉrdekesség

2016. máj. 5.

A nagy BTS teória ver.: Jin megörült

Kicsit nagyon unatkozok és nincs jobb dolgom, ezért eldalolom a már oly' népszerű BTS teóriámat, ami ezt a címet kapta: "A nagy BTS teória ver.: Jin megörült". Eredeti, nem?
Röviden vázolom az alapszituációt:
Gondolom senkinek se kell bemutatnom a híres s oly' neves hiperszupermegaklassz BTS-t. Irónia off.
Komolyabbra fordítva a szót. Nem kell ismertetni a BTS-t, konkrétan már nincs olyan hírportál, ahol nem találkozik vele az ember. Ami egyre több embert bosszant - köztük engem is kezd zavarni. Az utóbbi egy évben a fiúk kiadtak egy három részes rövidke, de annál megrázóbb történetet. A történetet az a bizonyos három MV mesél el, ami a sláger listák élérre kerültek egész hamar.
Talán a legnépszerűbb teória szerint Jin halt meg és a többiek élnek. Szerintem ez a teória helytelen, több sebből is vérzik, tátong rajta egy nyílt törés és a legfontosabb: A Young Forever ezt teljesen tagadja. De mért ez a legnépszerűbb? Mert ez terjedt el az interneten, mert ezt írta meg egy magyar elemző, mert ezt hallották először és ezt hiszik el.
De mi van, akkor, ha én azt mondom, hogy Jin megörült és az egészet képzeli? Ezt kapom: "Megőrültél te! -.-". Sok aranyos ember van, nem? És ott a másik véglet: "én már réges rég a te válladon csüngök a teóriák miatt,de még nem írtam meg neked,hogy kb csak te gondolkozol". Ez már tényleg aranyos, nem? ^^
Inkább kezdjük az elemzést...

I NEED U + Original ver +  Japanese Ver
Az egész MV egy negatív aurát sugároz felénk. Nem tudom kinek jött át,, de ez egyértelműen a fiatalkori depressziót, szorongást prezentálja. De olyan szinten, hogy hű!! Nem véletlenül gyógyszerezi magát J-Hope, nem véletlenül akarja magát vízbe fojtani Jimin, Suga se véletlenül ücsörög magányosan egy szobában egy öngyújtóval a kezében. A srácaink nem véletlenül szorongnak! Egyre gyakoribb a depresszió fiatalok körében, tudományosan kimutatott tény, hogy minden harmadik vagy második koreai fiatal szorong. 
Azt mindenki észrevette, hogy a liliom, mint szimbólum végig kísér/kísért minket az egész történet alatt. És tudjátok mi a liliom jelentése? A tisztaságé, a méltóságé, a lelki szereteté, a mulandóságé, egységé és a reményé. A liliom pedig Jinhez köthető, de mért? Jin a legidősebb tag, ezért az Ő felelőssége vigyázni a többiekre, hiába Nam a leader. Azt is láthatjuk, hogy a liliom a szívében van, de mért? Azt már észrevettétek, hogy a liliomnak hat szirma van? Mert igen, és az a hat szirom a fiúkat szeretné szimbolizálni. Az MV-ben láthatjuk, hogy Jin lerak a földre hat liliom szirmot, majd felgyújtja őket. A fiúk meghaltak vagy legalábbis hatalmas veszélyben vannak. Jin a koreai verzióban végig egy fehér szobában van, teljesen egyedül. Ott gyújtja fel szirmokat, ott szorong, onnan néz ki az ablakból, ott világosul meg. A japán MV-ben egy sötét helyen van, ahol csak egy ágy van és azon ágyon fehér liliomok vannak. Abban a fekete világosul meg. De mit értek felvilágosodás alatt? Ezt majd később megtudjátok. A lényeg: Az MV végén Jin még él.
Most térjünk rá arra, hogy a fiúk hogyan teszik tönkre magukat...
Gondolom arra már mindenki rájött, hogy Jimin vízbe akarja magát fojtani, amit meg is tesz. Sokan avval érvelnek ez ellen, hogy Jimin felgyújtotta a búcsúlevelét. De kérem szépen! Jimin még azelőtt felgyújtja, mielőtt megpróbálna vízbe fojtani magát. És még az se biztos, hogy az egy búcsúlevél. És figyelembe véve, hogy a víz és a kád nem csak az I NEED U japán és koreai verziójában jelenik meg, hanem még a RUN koreai és japán verziójában is elég érdekes, nem? Jimin a klip végére meghal.
A következő a piromániás SUGA, aki rettentően kevés jelenetet kapott. De mért kapott kevés jelenetet? Mert végig egy szobában gubbaszt, ki se teszi onnan a lábát. Én elég valószínűnek tartóm, hogy valamilyen komoly szorongásos betegsége van. Hiszen nem csinált semmit az egész MV alatt, mint egy öngyújtóval szórakozott, elterült az ágyán és a legfontosabb: Felgyújtotta a szobáját vele együtt saját magát is! A japán verzióban még ennél is kevesebb jelenetet kapott: ül egy szobában, mögötte pedig egy liliom festmény/kép, ami elkezdet égni miután JungKook felgyújtott egy liliomot. Az MV végére Suga meghal.
JungKook se kapott olyan sok önálló jelenetet, mint mondjuk Jin, aki körül az egész trilógia forog. De mi is történik Kookkal? Mit csinál az MV alatt? Belekeveredik egy elég komoly és egyoldalú verekedésbe. A túlerő ellen nem tudott mit tenni, jól helyben is hagyták, de ezért senki se lenne öngyilkos. Nem, itt valami komolyabbról lehet szó. Valószínű ez volt az utolsó csepp a pohárban, már nem bírta tovább, ezért állt ki az autó elé. A japán verzióban egyetlen egy fontos mozzanata volt, többet nagyon nem is szerepelt, de elindított egy láncreakciót, amikor felgyújtotta a liliomot. Kook az MV végére meghal.
A következő áldozat Hope, akit egy gyógyszer függőként ábrázolnak. De mért válna egy ereje teljében lévő fiatal férfi gyógyszer függő? Csak egy szó: Depresszió. Miután egy jó adag énnemtudommilyentablettát elfogyasztott elment sétálni egyet. A séta alatt a gyógyszerek túladagolása miatt elájul az út kelős közepén, de nem veszik észre. Érdekes dolog ám, hogy Hope a japán verzióban egy fürdőszobában egy halomnyi gyógyszer társaságában ücsörög. Nem hiszem, hogy véletlen lenne. Az MV végére Hope meghal.
A következő áldozat Rap Monster, akinek a haláláról nem kapunk biztos információt, mégis sejti az ember. Nam fontosabb jelenetei végig egy benzinkútnál történek. Ott dobja el a nyalókáját, ami valójában egy cigi. Bizony egy cigaretta. Bizonyára nagy stressznek volt kitéve, nehéz lehet egy hét fős fiatal társasságot összetartani. A leader a csapat lelke, akinek kutyakötelessége lelket önteni a tagokba. Úgy Tűnik ez Namnak nem sikerült. Ha sikerült volna nem lettek volna sorba öngyilkosok a fiúk. A japán verzióban láthatunk egy olyan jelenetet, ahol Nam a fekete festékes kezével "összemocskol", "bemocskol" egy eredetileg fehér képet. Szerintem Nam felrobbantotta a benzinkutat és így a klip végére Rap Monster is meghal.
A változatosság kedvéért jöjjön egy túlélő, azaz V. Az elején láthatjuk, hogy V elmenekül a probléma elöl, de meggondolja magát és visszamegy. És a lehető legrosszabb döntést hozza meg. Megöl egy embert. És most figyeljetek: V-nek nincs egyetlen egy önálló momentuma a japán verzióban! Tehát V-ről csak ennyit tudunk meg az MV-ben, de az biztos: V még él!

Az I NEED U ennyi is lett volna. 
A következő a Prologue.
Olyan kis idilli lenne, ha nem úgy kezdődik, hogy V mindenáron megpróbálja lemosni a kezéről a a vért, de ahogy mondani szokták: "Már örökre vér tapad a kezéhez". A kis sztorink úgy kezdődik el, hogy V ezt mondja: " Hyung, látni akarlak!", ezt mindenféle képen Jinnek szánta, hisz már csak Ő él. De Jin nem érkezik egyedül, eljöttek vele a halott fiúk is. De ezt hogy? Szerintem itt már elküzdöttek Jin hallucinációi.De erről majd lejjebb. 
Sokak szerint Jin azért filmez folyton, mert Ő nincs is ott, hiszen meghalt. De Jin mikor is halt meg? És a többiek hogyhogy élnek? Arra mért nem gondolt senki, hogy Jin azért nem tud velük szórakozni, mert igazából nincsenek is ott? Mert Ők csak Jin fejében vannak, csak Ő látja őket. Egy szellememmel nem tudunk szórakozni. A kamera pedig pont ezt akarja nekünk megmutatni! Csak a kamerákon látja a fiúkat, Ők valójában nincsenek is ott. De akkor V mért játszik, szórakozik a srácokkal? Mert belement a játékba. Eljátssza, hogy ott vannak és, hogy milyen jól szórakoznak.
És amúgy is: Milyen ember filmezné azt, ahogy a legjobb barátai szórakoznak? Mért nem csatlakozik Ő is? Érdekes.
A következő fontos jelenet, amikor Nam felírja egy párás üvegre, hogy "Túl kell élned". Ezt vajon kinek szánta? Hm? Tippek? Oké, akkor elmondom, hogy szerintem kinek. Minden bizonnyal V-nek szánta, aki érezte, hogy hamar véget fog érni az Ő élete is.
Amikor Jin megkérdezi, hogy "Ellátogatunk ide mis?" nem válaszolnak neki, csak kap néhány mosolyt és bólintást. A következő jelentenél már oda tartanak, ahol Jin tovább gyártja a hamis emlékeket.
A következő fontos momentum: Nam csinál egy képet Jinről és Sugáról, amit szépen el is tesz, nem mutatja meg Jinnek. A képet Jin majd az MV végén meg fog találni,de arról majd később. Egyébként ennél a jelenetnél a Ma City szól és pont egy olyan részt Nam részét vágták be alá, ami így szól: "Küzdeni és meghalni fogok a városomban". Ezt én azért találom érdekesnek, mert az elmélet szerint Nam egy benzinkútnál hal meg és most hol is vannak? Igen, egy benzinkútnál
És eljött a klipecske legfontosabb momentuma: V fogja magát és felmászik arra a magas valamire, aminek a neve nem jut eszembe és leugrik. Még egyszer utoljára rámosolyog a többiekre és végül Ő is végez magával. V is meghalt.
Ő és emlékeztek arra a képre, amit Nam készített? Amikor Jin megnézi az arcára fagy a vigyor. Végre szembesült a ténnyel, hogy a fiúkat csak képzelte, ugyanis a képen csak Ő volt. És igen, ez volt az utolsó törés! Innentől örül meg igazán Jin.
Már így is elég hosszú lett, de ott van még a RUN és a Young Forever. Hogy én mikre nem vállalkozok...

Run
Nekem igazából itt lett az egész nagyon gyanús, valami nagyon nem stimmelt. 
Szerintem Jin nem volt képes elfogadni, nem AKARTA elfogadni, hogy a barátai meghaltak, mint ahogy már kiderült, de itt már nagyon súlyos tüneteket mutat. Megmásította az emlékeit, ami egyébként egy létező jelenség. Ez egy igen komoly pszichés betegség. Általában egy nagyon komoly trauma után következik be, és általában gyermek korban.
Jimin az utolsó pillanatban meggondolta magát, J-Hopot megmentették, kimosták a gyomrát, Kookot elvitte mondjuk a mentő, Suga valahogy megúszta és így tovább.
De, ha ez így is lenne J-Hope esetében komoly mentális vagy nem mentális problémáknak kéne fellépnie. Ez saját tapasztalat: Az egyik nagynénim -, akit nagyon szeretek, mindig hercegnőnek hív - a válás után begyógyszerezte magát, de túlélte. És lehet gonoszan fog hangzani, de bárcsak ne élte volna túl, ugyanis regresszió lépet fel nála, vagyis visszafejlődött. Én nem birok egy légtérben lenni vele, mert elkap a sírógörcs.
De vissza a kliphez és a fontosabb csomópontokhoz:
Jin épít egy kártyavárat, amit V szépen le is dönt. Ezután a semmibe bámul, mintha nem is lenne ott semmi. Az a kártyavár lenne Jin elméje, a tudatos énje, ami elakarja titkolni előle a tényt, hogy már egyedül van, hogy már a fiúk már rég meghaltak.
A következő fontos momentum Suga és Kook verekedése. Suga olyan, mintha részeg lenne és az eddigi tapasztalataim szerint egy részeg ember nincs teljesen önmagánál, mintha a valóság kicsit elmosódna, kicsit... Hogy is mondjam... Mintha el lenne ferdítve. Értitek mire akarok célozni? Suga jelképezi Jin tudatos énjét, ami elferdítette a valóságot. Míg Kook a józan, tudatalatti énje, akinek viszont már elege van abból, hogy Jin saját magát veri át. Ezért harcolnak egymás ellen. És megint ott vannak a virágok, bizony. Azok a virágok végig kisérteni fognak minket. És itt kapcsolt először Jin egy egészen rövid időre. A verekedést követő jelenetben megint összedől a vár.
És most jön a nagy jelenete, ami derékba tőr minden teóriák: Az alagút! Nem tudom milyen sofőr az, aki tűri, ahogy rongálják a drága autóját. Aki ismer ilyet az szóljon, mert megyek és kiadom magamból az érettségi alatt felgyülemlett stresszt. Vissza az alagutas jelenethez! Tehát Jin vígan nézi, figyeli, ahogy a srácok rongálnak. De egyetlen egy sofőr se jön ki, csak dudálnak. Dudálnak, mert Jin elállja az utat. Végül pedig hat srác a kocsi előtt sétál, amiben Jin is ül. Mennek előre, csak Kook néz hátra, aki elenged egy fél mosolyt. Örül és egyben büszke is, hiszen végre Jin elengedte Őket, végre teljes életet tud élni nélkülük is.
Gondolja Ő. Szerintem Jin a felismerés után meghalt, megölte magát.

A következő EPILOGUE : Young Forever. 
A befejezés. 
Ehhez már írtam egy rövidke elemzést, amit most befogok másolni. Nincs kedvem még egyszer leírni ugyanazt, lusta vagyok~~ De azért itt-ott átfogalmazom. 
Ha a helyszínt nézzük, akkor az a labirintus a semmi közepén van, sehol egy épület vagy egy lélek - a fiúkon kívül, de az aszfalton van egy kör és abban egy "H" betű. Ilyen jelek szoktak lenni a kórházak tetején, ahova helikopterrel szokták vinni a nagyon sürgős eseteket. A "H" lehet a "Heal" rövidítése, ami a jelenthet "Gyógyítást" is, de a szó jelentése lehet "Jóvátesz" is.
Ha igazán szemfülesek vagyunk, akkor észrevehetjük, hogy a srácok körül vannak azok a dolgok, amik a halálukat okozták Hope - a földön heverő gyógyszerek, Suga - az öngyújtó és a felgyújtott fényképek, Jimin - csurom víz a srác.
Mind keresik a kiutat a labirintusból, de mért keresik? Azért hogy megtisztuljanak, hogy maguk mögött tudhassák a legnagyobb bűnüket: Saját magukkal végeztek, hogy nem természetes úton haltak meg. V még egy bűnt követet el: Megölt egy másik embert.
Szépen lassan mind kijutnak a labirintusból. Igaz V utolsónak, akinek szerintem azért tartott eddig, mert nagyobb terhet viselt a vállán, mint a többiek. Mind megtisztultak, megszabadulnak a bűneiktől, így tovább léphetnek.

7 megjegyzés:

  1. Komolyan, végre valaki észrevette! Köszönöm hogy leírtad, és megfogalmaztad!

    VálaszTörlés
  2. Ezt nagyon szépen köszönöm én is gondoltam rá hogy valami nem stimmel az eddigi "Jin meghalt" teóriával és ezzel az új teóriával az üzenet is jobban beleillik a képbe "A problémáidat oszd meg másokkal is, beszéljetek róluk, és könnyebb lesz". Még egyszer köszönöm szép elemzés volt :)

    VálaszTörlés
  3. Ez a legvalósabb elemzés, amit eddig olvastam. Eddig mindig olyanokat olvastam, amik azt írták le, hogy Jin halt meg és a többiek élték túl. Azt hittem, hogy én gondolom rosszul, hogy mindez fordítva történt. Nagyon jól fogalmaztad meg 😊

    VálaszTörlés
  4. Őszintén bevallom, azért erre nem gondoltam, eddig mindig azt olvastam, hogy Jin meghal. Ezt az elméletet sosem gondoltam volna. Nagyon érdekesen sikerült. :)
    Sok új dolgot írtál, amit örömmel olvastam végig. :)

    VálaszTörlés
  5. A 2015-ös koncert felvételt láttad már? Annak az elején van egy olyan bejátszás ahol egy fotó stúdió szerűséget mutatnak több régi poros tárggyal együtt. Köztök két fényképpel is. Az egyiken egy zongora van mellette egy mikrofonnal, a másikon meg öt srác áll a színpadon (kb. mintha egy főpróbán lennének). Majd megjelennek a srácok és valaki készít róluk egy közös képet. A koncert végén V el játssza megint azt a jelenetet mint ami a RUN-ban mikor leugrik. Majd folytatják az a videót amit az elején láttunk. Elkészítik a képet majd kimennek az ajtón a sötét fotóműteremből a világosba és boldogan visszaintegetnek. Majd a fotós az elkészült képet bekeretezve a falra akasztja, de a képen csak Jin van.
    A koncert bejátszása is inkább azt támasztja alá, hogy a többiek halottak és Jin csak képzeli őket.

    VálaszTörlés
  6. Tetszik ez a teória, viszont egy valamit nem értek: ha Jin a srácokat csak képzelte, akkor Nam hogyan tudta lefotózni őt úgy, hogy utána egy valós, fizikai kép maradt? Mert gondolom Jin azt a képet nem csak képzelte (hiszen, ha így lenne, akkor valószínűleg rajta lenne Suga is)
    Remélem érthető, amit írtam.

    VálaszTörlés
  7. Nézétek meg azt hogy hogyan készült a klip!!!

    VálaszTörlés