Ugyan vannak olyan emberek, akik nem vannak oda az édességekért, néha azért ők is megkívánják. Személy szerint édesszájú vagyok, talán picit túlságosan is, talán pont ezért keltette fel az érdeklődésemet a "koreai édességipar", szeretek a témában olvasni, még ha néha meg is éhezek egy-egy cikk után.
A Pat (팥) vörösbabot jelent, míg a Bingsoo (빙수) darált jeget.
A Patbingsoo alapja forgácsolt jég vagy darált jég, amit mindenféle feltétel megpakolnak. Ez az édesség már a Joseon-korban (Ejtsd.: Csoszon) is népszerű volt, akkoriban jégkásából és édes azukibabkásából állt az édesség. Manapság kapható már mangós, dinnyés, sok másfajta gyümölcsös, oreos vagy épp tiramisus Patingsoo is, bár megkérdőjelezhető, hogy ezek mennyire Patbingsook.
A Hoddeok egy népszerű street food étel, amit általában télen szoktak a koreai fogyasztani. A tészta lisztből, vízből vagy tejből, cukorból, élesztőből és kevés olajból áll. Az árusok általában fahéjjal, barna cukorral, fenyőmaggal és apróra vágott földimogyoróval töltik meg.
Általánosságban úgy gondolják, hogy a Hotteokot olyan kínai kereskedők vitték be Koreába, akik a 19. század vége környékén emigráltak az országba.
03.: Mattang (맛탕)
Igyekeztem utána olvasni, pontosan mi is az eredete ennek az ételnek, de nem találtam semmilyen forrást, csak egy hasonló kínai ételt, tehát szerintem nagy valószínűséggel a Hotteokhoz hasonlóan valamikor kínai bevándorlók hozhatták be Koreába. A legismertebb recept szerint ez sült, majd kandírozott édesburgonya, amit előzőleg feldarabolnak. Mint mindennek ennek is több változata van: létezik sárgarépás, kukoricás, sütőtökös és burgonyás változat is.
04.: Shikhye (식혜) [Ejtsd.: Sikhje]
A Shikhye egy üdítőital, amelyet árpamalátából és rizsből készítenek erjesztéssel. Boltban is kapható, műanyag palackokban és fémdobozos kiszerelésben. A kutatók úgy gondolják halat és fűszereket is tartalmazhatott az ital, később azonban letisztult a recept. A koreaiak szerint a másnaposság elüzésére is alkalmas az ital.
05.: Hwachae (화채) [Ejtsd.: Hvacshe]
A Hwachae már régóta része a koreai kultúrának, a nyári meleg ellen több gyümölcs alapú italt készítettek anno is. Az év szinte minden szakaszában lehetséges fogyasztani, ugyanis szezonális gyümölcsökből, növényekből készítik. Tavasszal virágokból, például szilvavirágból, rózsasziromból, fenyő-virágporból; nyáron például dinnyéből, málnából, eperből; ősszel citrusfélékből, körtékből; télen pedig olajos magvakból készítenek Hwachaet.
Általánosságban úgy gondolják, hogy a Hotteokot olyan kínai kereskedők vitték be Koreába, akik a 19. század vége környékén emigráltak az országba.
03.: Mattang (맛탕)
Igyekeztem utána olvasni, pontosan mi is az eredete ennek az ételnek, de nem találtam semmilyen forrást, csak egy hasonló kínai ételt, tehát szerintem nagy valószínűséggel a Hotteokhoz hasonlóan valamikor kínai bevándorlók hozhatták be Koreába. A legismertebb recept szerint ez sült, majd kandírozott édesburgonya, amit előzőleg feldarabolnak. Mint mindennek ennek is több változata van: létezik sárgarépás, kukoricás, sütőtökös és burgonyás változat is.
04.: Shikhye (식혜) [Ejtsd.: Sikhje]
A Shikhye egy üdítőital, amelyet árpamalátából és rizsből készítenek erjesztéssel. Boltban is kapható, műanyag palackokban és fémdobozos kiszerelésben. A kutatók úgy gondolják halat és fűszereket is tartalmazhatott az ital, később azonban letisztult a recept. A koreaiak szerint a másnaposság elüzésére is alkalmas az ital.
05.: Hwachae (화채) [Ejtsd.: Hvacshe]
A Hwachae már régóta része a koreai kultúrának, a nyári meleg ellen több gyümölcs alapú italt készítettek anno is. Az év szinte minden szakaszában lehetséges fogyasztani, ugyanis szezonális gyümölcsökből, növényekből készítik. Tavasszal virágokból, például szilvavirágból, rózsasziromból, fenyő-virágporból; nyáron például dinnyéből, málnából, eperből; ősszel citrusfélékből, körtékből; télen pedig olajos magvakból készítenek Hwachaet.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése