EXO: Miracle in December ~ Teória - KÉrdekesség

2018. aug. 4.

EXO: Miracle in December ~ Teória

Az EXO MV-k közül talán a "Miracle in December"-nek van a legszebb és legszomorúbb története. Az alaptörténet szerint mindegyik tag készített, vagy vásárolt valamit egy általa szeretett lánynak és nagyon lelkesek már a találkozás miatt, ezért mennek az adott városkába karácsonykor, hogy a szeretteiknek áttudják adni az ajándékokat. A lány viszont nem ment el a találkára, ezért a tagok szomorúak, csalódottak. A "MAMA" című videoklipből jól tudjuk, hogy a tagoknak vannak "szuper képességeik". A csalódottság miatt Tao használja a képességét, ami nem más, mint az idő irányítás, ezért visszapörgeti az időt, hátha a szeretett lány végül felbukkan a városka főterén, hogy együtt tudják eltölteni a karácsonyt. Tao-nak viszont ismét csalódnia kellett, hiszen a múlt az a múlt és az idő visszafordításával sem lehet a múltat megváltoztatni. Talán abban reménykedett, hogy az a hatalom, ami a tulajdonában van elegendő lesz arra, hogy megfordítja a jelent, ezzel a csalódottságát is eltüntetve.
Az alap történet is valamilyen szinten teoretikus, hiszen csupán összefoglalva írtam le a videoklipet, ahogy értelmezni lehet a képkockákat. Most viszont nézzünk jobban a sorok közé. Az MV Baekhyun gyönyörű zongora szólójával kezdődik, már az első dallamok is egy érzelmes, melankolikus és szomorú dalra, történetre engedi a hallgatót/ nézőt következtetni. Az ezt követő jelentben Kai-t láthatjuk, aki egy uszkár kiskutyával van. Valószínűleg a kiskutyával szerette volna reprezentálni a szeretetét, hiszen mint tudjuk, a kutyusok feltétel nélkül szeretnek és hűségesek a gazdájukhoz.

Kris-t festés közben láthatjuk a videoklipben, ami valószínűleg a gyönyörű, szép emlékeket szimbolizálják. A festményt megérinti és lassan folyni kezdenek a könnyei, amikor realizálja, hogy a szeretet lány elhagyta őt. XiuMin egy karácsonyfát díszít, valószínűleg a kiszemeltjével szerette volna tölteni a karácsonyt, s ekkor még nem tudta, hogy a lány faképnél hagyta. Chanyeol a páros gyűrűt készíti elő, mint karácsonyi ajándék, ami akár lehet eljegyzési gyűrű is. A másik gyűrűtulajdonos Tao, aki éppen a tükör előtt készülődik, hogy a megfelelő szettet válassza ki magának a találkozóra. Luhan mindeközben egy kanapén ül, és sajnálkozik azért, hogy annyira önző volt a lánnyal szemben, aki emiatt elhagyta.
Suho éppen az ablakon bámul ki, amikor a napsugarak érik a bőrét rájön, hogy a szomorú napját a napsugarak fogják feldobni. Sehun biciklire ül és egyenesen a virágboltba megy, hogy egy virágcsokrot vegyen a kiszemelt lánynak, Sehun nem mosolyog, csupán a virágokat szagolja. Lay egy dalt komponált és írt a lánynak, amit kiírt egy CD-re, amivel eltudná mondani az érzéseit. Eközben Suho szomorú arckifejezéssel egy levelet olvas, amire az van írva, hogy: "Mr. Angyal, szeretlek." Ez emlékezteti őt arra, hogy a lány mindig bókolt neki, és beceneveket adott neki.

Ezek után a fiúk kilépnek a házukból az utcára, hogy a város főterén találkozhassanak a kiszemeltjükkel és áttudják adni számára az ajándékukat. Amikor rájönnek arra, hogy már túl késő bebizonyítani a szerelmüket, megbánják a tetteiket. Tao ekkor kezdi el visszafelé forgatni az időt, hátha ezzel megtudja változtatni a múltat. Végül a fiúk feladják, hiszen már nem tehetnek semmit se egy olyan dologért, amely végleg eltűnt.
Viszont ha egy másik szemszögből nézzük a dolgokat, más elméletet is letudunk szűrni. Maradjunk a videoklipnél. Az MV elején a fiúkat boldogaknak látjuk, akik lelkesen várják az ünnepet. Mindenki készülődik a maga módján, de a videoklip végén jön a csalódás. Viszont ha jobban megfigyeljük van egy kivétel, Sehun. Amikor vége van az MV-nek egy vékony, hosszú hajú lány sétál a holdfényben Sehun felé. Emiatt gondolhatjuk azt, hogy habár a többi fiúnak szomorú karácsonya lett, de mindig vannak kivételek, és egy szomorú történet végződhet "happy end"-ként.

DE ha megfigyeljük a kínai/ mandarin dalszöveget, maga a dal nem beszél szerencsétlen szerelemről, szerelmespárról, szakításról, HANEM egy anya-gyermek kapcsolatról. Miből feltételezhetjük ezt?

曾经的我 太过自私/ "A régi énem annyira önző volt,
只照顾我自己/ csak magammal törődtem.
曾经的我 太傻/ A régi énem annyira ostoba volt, hogy
不懂得你的心/ még a szívedet se értette meg.
现在的我 一天天在改变/ A mostani énem napról-napra változik, 
明明你不在我身边/ most már, hogy nem vagy mellettem.  
却因为你而改变/ De miattad változtam meg, 
因为你给的爱/ mert szeretettet adtál nekem. 



A gyermek most nőtt fel, vált felnőtté ahhoz, hogy visszatekintsen a múltba, és rájöjjön arra, hogy hiába nőtt fel még mindig ugyan olyan éretlen, mint kiskorában. Ennek ellenére ragaszkodik ahhoz hogy felnőtt, kész szembenézni a világgal és sajnálja, hogy az édesanyja ezt nem látja. Elmondja édesanyjának, hogy azért lett erős, mert ápolta őt kiskorában - szeretetet adott neki. Viszont egy gyermek nem veszi még észre az édesanyja jó szándékait. 

夜空下的雪花/ "Az éjszakai égbolton hulló hópelyhek,
每朵都是你的泪滴/ mint a te könnyeid."

Egy édesanya mindig aggódik a gyermekéért, a fenti sorok is ezt mutatják, hiszen az édesanyák sokszor sírnak, akár örömükben, akár bánatukban. Ez az anya nagyon gondoskodott a gyermekéről, ezért sírt sokat.

把时间冻结/ "Állítsuk meg az időt,
回到你身边/ és térjünk vissza az oldaladra.
那回忆的书/ Az emlékeink könyvét,
翻回过去那一页/ visszafordítanám a múltba.

Mindenesetre a gyermek visszaakar térni a múltba, hogy újra édesanyja mellett lehessen. Ez akkor történik meg, ha felnövünk. Miután szembenéztünk a társadalmi elvárásokkal, és szembesülünk a kemény valósággal, sokan újra gyermekek akarnak lenni, szüleik, de leginkább édesanyjuk mellett maradva, nem törődve a világgal. Emellett szól, hogy felnőtt korunkba találkozunk olyan problémákkal, mint a rosszindulatú kollégák, gonosz főnökök, halmozódó számlák, amelyek a befizetésre várnak. A következő részlet, ami az anya-gyermek kapcsolatot erősíti meg:

我望眼欲穿 看我看不到的你/ "Vágyakozva nézek rád, kit nem láthatok,
我侧耳倾听 听我听不到的你/ óvatosan hallgatlak, téged, kit nem hallhatok."
A sorokból a sajnálat szűrhető ki, a szomorú hangok és a dalszöveg arra enged következtetni, hogy a gyermek sajnálja azt, hogy nem bánt jobban, nem törődött jobban az édesanyjával, míg megtehette, hiszen az anyukája oda adta neki minden szeretetét. A gyerek soha többet nem láthatja, vagy hallhatja édesanyját, hiszen elhunyt, és most már sajnálja az összes rossz tettét.

Itt tudjátok a dal koreai verzióját megtekinteni:

Itt pedig a kínai verziót:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése