TOP 20 non-titled dal: Super Junior - KÉrdekesség

2017. ápr. 16.

TOP 20 non-titled dal: Super Junior

Ezt a cikket azért írtam, mert hatalmas ELF [Super Junior fan] vagyok, és úgy érzem, hogy az újgenerációs kpopperek nem ismerik a SuJu-t eléggé. Igazi gyöngyszemekre akadtam rá, ezért is lett végül 20 számos, mert ennyi album és alcsoport számai közül még ezt is nehéz volt kiválogatni. Ezt a cikket más együttesekkel is el tudom képzelni - ha van kifejezett kérésetek, hogy melyikkel legyen, írjatok! :3 Érdekességképpen a számokhoz írt rövid szövegekben kicsit magával a SuJu-val is meg lehet ismerkedni.

OVER (Super Junior ‘05, 2005.)
A dal az együttes legelső albumáról való, a saját magukról elkeresztelt Super Junior ‘05-ről. Ekkor Hangeng és Kibum még tag volt, Kyuhyun pedig nem. A dal pontosan idézi a 2000-es évek kpop-ját, ahonnan minden második generációs kpop együttes elindult, mikor még a kicsit jrockos hosszú haj volt a divat, a deszkás nadrágok, és hozzá illő bő, szakadt pólók, melegítőfelsők és farmerdzsekik.

Keep in Touch (Super Junior ‘05, 2005.)
Ugyanerről az albumról ő a személyes kedvencem. A megszokottnál rockosabb betétek, és a szintetizátor kíséret nagyon jellegzetesen passzol a gépzenei alappal. Hangulatában hasonlít az OVER-re: ez még a közösen énekelt refrének és fel-nem-javított hangok kora.

She wants it (Sorry, Sorry [C Version], 2009.)
Ez már a 2009-es Sorry, Sorry album dala, lemezt ugrottunk, kihagyva a 2006-os Don’t Don-t, amire már Kyuhyun is csatlakozott a bandához, hogy rövid ideig meglegyen a teljes létszámuk: az eredeti mindig-hozzáadunk-egy-tagot elképzelés ugyanis nem valósult meg (csak jóval később, az NCT-nél valami hasonló), és innentől kezdve már csak fogytak a tagok.
A ritmusos kíséret olyan érzést ad, mintha valamiféle bárban játszanák vagy játszhatnák a dalt: ezt használták ki öt évvel később az SS6 turnén, amikor újra elővették.

Boom Boom (Bonamana, 2010.)
Már az előző albumon sem szerepelt a két kivált tag, de most már Kangin is bevonult.
Érdekes módon annak ellenére is kevésbé ismert a szám, hogy egy időben szívesen játszották koncerten (pl. SS5), és a comeback special daluk is ez volt. Ráadásul fülbemászó dallama és kellemes ritmusa van, Eunhyuk raprésze pedig az egyik legjobb a SuJu dalok közt.

Shake it Up! (Bonamana, 2010.)
Egy, a fentebbivel egyidős, de vidámabb dal. Vagy talán nem is a vidám a megfelelő szó rá, inkább olyan chillelős. Ilyesmi dalokat szoktak lejátszani a filmek happy endjének végén, mikor már érzi az ember, hogy jön a stáblista. Vagy eredményhirdetések után, mikor mindenki egyszerre kezd el beszélni. Szóval, ha egy szóban kéne összefoglalni, azt mondanám, hogy kellemes.

Walkin' (Mr. Simple, 2011.)
Ez már ismét egy másik lemez (igyekeztem mindegyikről legalább egy dalt berakni). A Mr. Simple korszaka nagy siker volt a SuJu-nak, ekkor lettek igazán híresek, és nem csak Koreában.
Ezt a számot sok koncerten játszották, megjelenésétől kezdve az utolsó, SS6 turnéig. Pozitív dalszövege és egyszerű, de nagyszerű dallama bármikor felvidítja még a non-kpoppereket is.
(Egy FMV-t [Fanmade MV-t] linkeltem a dalhoz, de ajánlom az SS6-os koncertfelvételt, kifejezetten jó]

Good Friends (Mr. Simple, 2011.)
Ez a hihetetlenül vidám, és megható dal tulajdonképpen egymásnak szól, a tagok közt. Érdemes a szövegét hallgatni (jó, és nyilván megnézni egy engsubos videót), akkor garantáltan elérzékenyülsz. Egyébként egy különleges dal, különösen a trombitás részek.
Fun fact: az SS4 turnén előadták ...így. Azóta sem tudom, hogy miért…

Storm (Mr. Simple, 2011.)
A listában az első balladánk következik, ami nem csak az albumon, hanem (az Evanesce után) az összes valaha volt SuJu balladák közül az egyik legszebb, ami nem kis szó, hiszen az együttes lassabb számai híresen gyönyörűek. A dal tetőpontján, Ryeowook highnote-jánál csak a legelszántabbak nem sírják el magukat.

A 'Good'bye (Sexy, Free & Single, 2012.)
Már 2012-t írunk, és Kangin visszatért (de még hogy!) a hadseregből, váltva Heechult, aki bevonult, majd Leeteuk is követte őt. Ez után az album után tartanak először hosszabb szünetet - természetesen turnézni mennek, de nagyobbra, mint eddig, és meg is várják a következő comebackel, hogy Leeteuk és Heechul visszatérjen, ez viszont két év.
A dal (szintén ballada stílusú) nagyon ügyesen vezeti végig az érzelmeket. Mikor a refrénnél felgyorsul, vele együtt lesz szaporább a szívdobogás is, és a hirtelen csöndesbe váltó, majd újra hangosabb dinamikával tökéletesen játszik.

Butterfly (Sexy, Free & Single, 2012.)
Aki a BTS vagy a Beast Butterfly-ja után egy újabb szomorú dalra asszociált, rosszul tette. Egy igazi partidalról van szó, amit nyugodtan berakhat bárki egy házibulin, nem baj, ha nem ismerik - egyszerűen táncolásra késztet. Főleg, hogy a refrénjének szövege nem is olyan bonyolult, ha az elsőnél odafigyelsz, a másodikat már teli torokból énekelheted.

Let's Dance (Mamacita, 2014.)
Két évvel később tehát visszatértek, az eddigi legerősebb albumukkal, valamint Leeteukkal és Heechullal. Viszont hiányolni kellett Yesungot, aki még előző évben katonának állt. Erről a lemezről öt dalt is bemutatok, mert személy szerint ez a kedvenc albumom, és képtelen vagyok dönteni köztük...
Ha már a házibuliknál tartunk, a Let’s Dance is remek választás. A tánc merő freestyle, bizonyosan nem fog ki senkin. A hangulata pedig igazán jókedvű, ezt bizonyítja is az SS6-os felvétel, ahol a fiúk is teljesen megőrülnek [1:18-1:20-ig ajánlott Kyuhyunra figyelni, nagyon beleéli magát].

Too Many Beautiful Girls (Mamacita, 2014.)
Még egy fantasztikusan boldog szám az albumról. Ahogyan a Good Friends egymásnak, valószínűnek tartom, hogy ez a dal nekünk, ELF-eknek szól. Legalábbis amilyen aranyosan énekelték az SS6-on, nem tudok másra következtetni.

Hit Me Up (This is Love [repackaged album], 2014.)
Ez már egy teljesen más karakterű dal. Bármelyik másik számhoz képest is teljesen más. Nem csak a háttérben fel-felszóló trombita és a vonóshangszerekkel kísért karakteres ritmus teszi különlegessé, hanem az állandó és fontos háttérvokál, és a stílushoz tökéletesen illeszkedő ének.

Midnight Blues (Mamacita, 2014.)
Ezzel már-már elérünk az album igazi balladájához, de még nem. Egy igazi altató, amihez történetesen gyönyörűen passzol Kangin hangja, és meg kell említeni Shindong énekes részét is, ami a legszebb része a dalnak. Mikor azt mondtam, altató, nem arra gondoltam, hogy unalmas, hanem arra, hogy megnyugtat. Különösen ajánlom a koncertfelvételét, mert minden, ami a számban jó, még jobban előjön az elő verzióban.

Don't Leave Me (This is Love [repackaged album], 2014.)
Itt is van az áhított és gyönyörű, lassú dal. Amellett, hogy szép, és nagyon érzelmes, Heechul és Eunhyuk fojtott rapje pedig hihetetlen hangulatot ad, ami rendkívül egyedivé teszi a számot, az az, hogy maga Siwon írta az együttesnek. Ezt a turnén Heechul be is mondja a része előtt.

Love at First Sight - Super Junior T (Devil, 2015.)
Ha nem akarsz nagyon elszomorodni az előzőektől, hallgasd meg ezt. A Super Junior T a banda egyik alcsapata, ami (hasonlóan a H-hoz) inkább pár évvel a debütálásuk után működött aktívan, ám utolsó albumukra kiadtak egy közös dalt - igaz, csak egyet, és Sungmin nélkül, mert ő és Shindong időközben már a hadseregben szolgálnak, de mégis igazán SuJu T-s stílusú! Különösen a vidám és őrült koncertverzió [Kangin térdnadrágban, hát halok meg omo].

Sunny - Super Junior H (Cooking? Cooking!, 2009.)
A Super Junior H, vagy Happy, nevéhez hűen boldog számokat hivatott kiadni. Ezt a koncepciót sikerült is teljesíteni a klipes, és a non-titled dalaikkal is - mint például a Sunny. Muszáj kiemelnem a refrénben a backvokált… mintha a macska farkára léptek volna!

My Love, My Kiss, My Heart - Super Junior KRY (Mr. Simple, 2011.)
Ha ismertségi sorrendben mennék az alcsoportok között (méghozzá visszafelé), a H-val kellett volna kezdenem, de egyébként pontos: a KRY, vagyis Kyuhyun-Ryeowook-Yesung a második leghíresebb alcsoport, és ezt alapították meg elsőnek. A My Love, My Kiss, My Heart egy gyönyörű dal tőlük, és nagyon jól jellemzi, hogy milyen műfajban tevékenykednek elsősorban. Mivel ez a három főénekes csapata, főleg balladákat adnak elő.

We Can - Super Junior KRY (Devil, 2015.)
A We Can is egy ilyen szám, de mégis kicsit más megközelítésben. Az alaphangulata hasonló, de míg az előző szomorkásabb, ez inkább pozitív hangvételű. De, természetesen, közös mindkettőben, hogy gyönyörűek.

Stand Up - Super Junior M (Break Down, 2013.)
Az M a Kínában népszerűsítő alcsoport. Az eredeti együttesből kiválaszott tagok mellett kettő új, kínai tag is csatlakozik hozzájuk ekkor. Eredetileg Hangeng volt a csapat vezetője (aki ugye kínai), de később, mikor kilépett, nem választottak új vezetőt.
A Stand Up egy régebbi, de nagyon hangulatos daluk a Break Down-ról, ami a második nagylemezük.

---
A Super Junior utolsó lemeze óta sem az együttes, sem bármelyik alcsoportja nem aktív. Sungmin és Shindong nemrég jöttek vissza a hadseregből, Siwon, Eunhyuk és Donghae pedig év végén fognak, és akkor várható a comeback. Ryeowook idén vonult be.
Szólókarrierje van: Heechulnak (M&D néven, TRAX Jungmo-val), Yesungnak, Eunhyuknak és Donghae-nek együtt, D&E néven, Ryeowooknak és Kyuhyunnak. Leeteuk némrégiben egy kis időre visszavonult a nyilvánosságtól, Kangin egy botrány miatt (részegen vezetett) nem léphet kamera elé. Siwon színészkedik, legújabb drámája a She Was Pretty.

4 megjegyzés:

  1. Én kifejezetten örülök az ilyesmi cikkeknek, meg hogy a facebook oldalon több régebbi bandáról is megjelennek ilyen kis érdekességek, nekem nem volt szerencsém jelen lenni a kpopnak ennek időszakában, akkor még kisgyerek voltam és örülök hogy ez az oldal foglalkozik régebbi előadókkal, mert lehetőségem van megismerni őket. A super junior egyébként is érdekel, szóval én nagyon örülök, hogy vannak róluk szóló cikkek! ^_^

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy tetszett, hamarosan jön a következő rész ^^ Sőt, elárulom, hogy a sorozatban inkább side- és underrated bandák lesznek (de persze később a híresebbeknek is szentelünk egy cikket :3)
      Szerintem jó a dalokon keresztül megismerni egy együttest, ezért is gondoltam, hogy teszek mellé kiegészítő infókat, hogy teljes legyen a kép :)

      Törlés

  2. Szia !!! Én is ELF vagyok
    Nagyon jo volt olvasni hogy még nem vagyok egyedül aki szeretik őket ! Oda vagyok a dalukért nagyon jól le írtad ,a dalaikat (mármint hogy milyen :D ) OmO *^* Nagyon örültem a cikk nek ❤️💙

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Magam is úgy láttam, hogy mostanában megfogyatkoztunk :c De majd, ha jön az év végi (vagy, ha eltolódik, év eleji) comeback! Köszönöm, igyekeztem~ ^^ Örülök, hogy tetszett :3 Nem sokára érkezik a folytatás ^^

      Törlés