Érdekességek, amiket nem tudtál a koreai LMBTQ+ közösségről - KÉrdekesség

2019. jún. 3.

Érdekességek, amiket nem tudtál a koreai LMBTQ+ közösségről

A cikket kezdjük egy gyorstalpalóval:
Ahogy észrevettem sokan úgy támogatják az LMBTQ+ embereket, hogy nem is tudják, hogy ezek a betűk pontosan mit is jelentenek. Tehát most vegyük sorra:
L = Leszbikus. Olyan nő, aki a saját neméhez vonzódik.
M = Meleg. Olyan férfi, aki a saját neméhez vonzódik.
B = Biszexuális. Olyan nő vagy férfi, aki mindkét nemhez vonzódik.
T = Transznemű. Olyan személyek, akik mentálisan és érzelmileg olyan neműként határozza meg magát, ami nem felel meg a biológiai nemének. Transzneműség esetében az agyban észrevehető egyfajta biokémiai elváltozás.
Q = Questioning. Azok a személyek, akik még gondolkodnak azon, melyik betűt érzik magukénak.
I = Interszexuális. akik elsődleges és/vagy másodlagos nemi jellegeiket tekintve nem tartoznak bele egyértelműen az orvosi értelemben vett női vagy férfi kategóriákba. Ennek kromoszómális vagy hormonális oka is lehet. Bövebb információ: Wikipédia.
A = Aszexuális. Azok az emberek, akik szexuálisan nem vonzódnak másokhoz.
A = Ally = Támogató/szövetséges. Azok az emberek, akik támogatják az LMBTQ+ közösséget.

A kép a 2019-es Seoul Queer Culture Festivalon készült.
Dél-Korea első homoszexuális témájú magazinja, a Buddy, 1998-ban indult.

1998-ban a filmfelügyeleti hatóságok megszüntették a homoszexuális magatartás filmekben történő ábrázolásának tilalmát.

2005-ben mutattak be a Király és a bohóc című homoszexuális témájú filmet. Ez a film lett a legnagyobb bevételt hozó film koreai filmtörténelmében.

Kim Jihoo népszerű színész nyíltan meleg volt, 2008. október 8-án felakasztotta magát. A rendőrség  homoszexualitás elleni nyilvános előítéleteknek tulajdonította az öngyilkosság okot.

Kim-Jho Gwangsoo és David Kim Seunghwan 2013. szeptember 7-én házasodtak össze, ez volt az első ilyen jellegű házasság az országban, viszont nem ismerték el hivatalosan a házasságukat.

Koreában a Pride először 2000-ben volt megtartva, amin mindössze 50 fő vett részt. 2017. júliusában becslések szerint 85 ezer ember vonult végig Szöul utcáin, míg 2018-as Seoul Pride felvonuláson már körülbelül 120 000 ember vett részt.

2015-ben konzervatív keresztény csoportok tiltakozását követően a Szöul Fővárosi Rendõrség betiltotta a felvonulást közbiztonsági aggályokra és forgalmi zavarokra hivatkozva. Ám a A Szöuli Közigazgatási Bíróság visszavonta a tiltást, aminek hatására 20 000 ember vett részt a következő felvonuláson. 

2013-ban a 18 és 29 év közötti dél-koreaiak 71% -a úgy gondolta, hogy a homoszexualitást el kellene fogadni, míg az 50+-os korosztálynak csak 16%-a gondolta ezt.

A kép a 2019-es Seoul Queer Culture Festivalon készült
2013. áprilisában egy konzervatív keresztény csoport megbízásából készítettek egy felmérést, a dél-koreaiak 25%-a támogatta az azonos nemű házasság, míg 67%-uk ellenezte, a maradék 8% tartózkodott. A 2013. májusi Ipsos-felmérés azonban azt állapította meg, hogy a megkérdezettek 26%-a támogatta az azonos neműek házasságát, és további 31% -a támogatta az azonos nemű párok más elismerési formáját is.

2017. decemberében az MBC és az Országgyűlés elnöke által készített felmérés által készítettet felmérés alapján a dél-koreaiak 41%-a úgy gondolta, hogy az azonos nemű házasságot engedélyezni kell, 52%-uk ellenezte.

2006. óta lehetséges a nemváltoztató műtét Dél-Koreában.

A dél-koreai törvények alapján a nemi identitástól független nem adhat olyan ember vért, aki az elmúlt egy évben szexelt.

A kép a 2019-es Seoul Queer Culture Festivalon készült.
A Goryeo- dinasztia idején, Mokjong király (980-1009) és Gongmin király (1325–1374) ismert volt arról, hogy több wonchungot (ford.: "Férfi szerető") is tartottak, mint chajewhi (Ford.: Kis testvér kísérő), akik mint szexuális partnerek voltak jelen.

 A Joseon-korban több nemesről is tudunk, akik szexuális kapcsolatot tartottak fenn azonos nemű személlyel. Köztük volt Sejong király lánya, aki a szobalányával aludt.

A homoszexualitást 2003-ban hivatalosan "károsnak és obszcénnek" minősítették.

2014. októberében a Demokrata Párt egyes tagjai törvényjavaslatot nyújtottak be az Országgyűlésnek az azonos neműek közötti partnerségek legalizálására.

 A Gallup Korea által 2017-ben végzett felmérése alapján a dél-koreaiak 90% a azt mondta, hogy támogatják az LMBT-emberek egyenlő foglalkoztatási lehetőségét.

A kép a 2019-es Seoul Queer Culture Festivalon készült. Jól kivehető milyen sok ember vett részt rajta.
2017. novemberében Geoje városa egy olyan médiatörvényt bocsátott ki, ami megtiltotta a műsor szolgáltató ügynökségeknek, hogy „szexuális kisebbségek” elleni diszkriminációra ösztönző tartalmakat sugározzanak.

Dél-Gyeongsang tartomány 2010 márciusában bevezetett egy diszkriminációellenes törvényt. A törvény kimondja, hogy " a polgárokat nem lehet megkülönböztetni, ésszerű indok nélkül, sem vallás, fogyatékosság, életkor, társadalmi helyzet, származási régió, származás, etnikai hovatartozás alapján, fizikai állapota, családi állapot, a politikai vélemény és a szexuális irányultság alapján”.

Az alábbi tartományok vezettek be  szexuális irányultságot is lefedő diszkriminációellenes törvényeket:
Dong kerület, Daejeon (2015. április)
Nam kerület, Busan (2011. május)
Buk kerület, Busan (2012. március)
Suyeong kerület, Busan (2010. december)
Haeundae kerület, Busan (2015. július)
Yeonje körzet, Busan (2010. november)
Eunpyeong kerület, Szöul (2015. október)
Buk kerület, Ulsan (2011. január)
Jung kerület, Ulsan (2013. április)
Hwasun megye (2017. december)

A kép a 2019-es Seoul Queer Culture Festivalon készült.
A Military Manpower Administration (MMA) egy segítségével olyan pszichológiai tesztet fejlesztettek ki, ami szűri a homoszexualitást. A kérdéssor számos olyan kérdést is tartalmaz, ami a kitöltő szexuális hovatartozását "teszteli". Az aktív, szolgálatban álló homoszexuális katonákat "személyiségzavaros" vagy "viselkedési zavaros" kategóriákba sorolják.

Koreában is van szó a homoszexualitásra, a dongseongaeja (동성애자), ami azonos nemű szeretőt jelent.

A leszbikusra lejeubieon vagy yeoseongae (레즈비언 vagy 여성 애) szavakat használják, míg, melegekre gei vagy namseongae (hangul: 게이 vagy 남성 애) szavakat. A transzneműekre teuraenseujendeo-t (트랜스젠더) és a biszexuálisokra a yangseongaeja szót (양성애자).

Az egyik leghíresebb "meleg negyed" a szöuli Itawonban található és "Homo-hill"-ként híresült el, ebben a negyedben elsősorban külföldi turistákat szolgálnak ki a klubok.

Szintén Szöulban található Jungno azonban arról ismert, hogy hazai melegek számára nyújt szolgáltatásokat. Abban a körzetben több melegbarát üzlet és kávéző is üzemel.

A végére a szerkesztőség kedvenc képe kerül, ami egyesek számára felkavarható lehet. Görgessetek lejjebb.





















A kép a 2019-es Seoul Queer Culture Festivalon készült.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése