Interjú a magyarok között: MAG - KÉrdekesség

2017. máj. 16.

Interjú a magyarok között: MAG

Következő interjú alanyunk maga a MAG volt, akik talán Magyarország egyik vezető A.R.M.Y fandomjának vezető egyéniségei.
Néhány kérdés hasonlónak tűnhet a Bangtan Boys Hungary-s interjúból, ugyanis  kíváncsiak voltunk, hogy a két (igazából három, a harmadik majd később jön) fandom hogyan reagál le, hogy vélekedik néhány kérdésről/tényről.
K: Sok mindenre kiszeretnénk majd kitérni az interjú folyamán, de kezdjük a legeslegelején. Ti vagytok a MAG, Magyarország egyik legnagyobb magyar A.R.M.Y közössége, ugyebár. Mesélnél röviden az oldalatokról? Hogyan és mért alakult meg?
V: Először is el kell mondanom, hogy az alapításkor mások voltak az adminok, tehát, én személy szerint nem vettem részt az alapításban, de azért jött létre, hogy Magyarországon legyen egy egységes ARMY közösség, ahol a rajongók jól érezhetik magukat, és minden fiúkkal kapcsolatos hírről értesüljenek.
K: Tehát nem vagy alapító tag. Mi miatt döntöttél úgy, hogy csatlakozol a MAG-hoz? Bizonyára hatalmas felelősséggel jár egy több, mint 2000 fős fandomot értesíteni a legújabb hírekről. Be szoktak csúszni fals hírek?
V: Én a fordítás miatt kerültem az oldalhoz. Eredetileg az volt a feladatom, hogy megosszam a BTS fordításunkat a rajongókkal, de aztán nem akartam, hogy az oldal tönkremenjen, ezért úgy döntöttem, hogy admin is leszek, amit a többiek elfogadtak. Fals hírekről nem tudok, tehát, nagyon odafigyelünk arra, hogy mit osztunk meg, bár nemrég volt egy eset, amikor egy rajongó hazugnak nevezett minket, mert nem tudta értelmezni a hírt. Az ilyenek előfordulnak, de ez csak a rajongót minősíti, főleg amikor vakon vádaskodik, ahelyett, hogy elolvasná az angol oldalak híreit.
K: A rajongókkal gyakran kerültök konfliktusba vagy csak egyszeri eset volt? Végül sikerült elsimítani az ügyet? Hogy oldottátok meg?
V: Ez az egy eset volt, amióta adminoskodok, és neki is elmondtuk, hogy több szemtanú is volt, tehát, a hír igazi. Amúgy arról az esetről van szó, amikor Jimint megfenyegették, és emiatt Jin ugyanúgy öltözött fel, mint Jimin, amíg gyakoroltak.
K: Ha már a rajongóknál tartunk… Mi a véleményed a magyar felhozatalról?  Egyre több az A.R.M.Y, ez jó vagy rossz? Mik a tapasztalataid?
V: Szerintem, jó dolog, mert ez azt jelenti, hogy a fiúk egyre népszerűbbek, de sajnos ezzel párhuzamosan a divatrajongók száma is növekszik... Véleményem szerint az nem BTS rajongó, aki mondjuk csak Jungkook-ot vagy a maknae line-t szereti, mert ő csak azt az adott tagok/tagokat szereti, nem a bandát, és az ilyen nem igazán rajongó. De a legrosszabb, amikor valaki csak a kinézetük miatt hallgatja meg őket, vagy mondjuk nem is szereti a dalaikat, csak a kinézetüket, mégis rajongónak hívja magát...
K: És el is érkeztünk arra a pontra, ahova eredetileg ki szerettünk volna lyukadni. Ha szerintettek is sok a divatrajongó, az már súlyos. Véleményetek szerint lehet tenni valamit a jelenség ellen? Ha igen, hogyan?
V: Sajnos, ez ellen nem lehet semmit sem tenni. Nem mondhatod/mondhatjuk meg az embereknek, hogy hallgasd a zenéjüket, vagy ha nem hallgatod őket, akkor ne hívd magad rajongónak. Minden műfajnak megvannak a divatrajongóik, sajnos, ez így működik. A legjobb, amit tehetünk, hogy nem foglalkozunk velük, hanem rájuk hagyjuk a dolgot.
K: Értem. És mi van azzal a dologgal, hogy sokan emiatt, mármint a divatrajongók miatt elfordulnak a fiúktól? Személy szerint engem is irritál valamilyen szinten, hogy csak „nyáladdzanak” ezek a fanok.
V: Őszintén megmondom, egy ideig engem is nagyon zavart, és elegem volt az ilyen rajongókból, de aztán eljutottam egy olyan pontra, hogy nem kell az ilyenekkel foglalkozni. Azt tudom tanácsolni, hogy kevés csoportban legyél bent, és akkor nem fogsz sok divatrajongóval összefutni.
K: De mit lehetne tenni, ha mindenhol felbukkannak?  Egyre több multifandom csoportban olvasni bizonyos „BTS utáló” postokat, amikkel nagyon sokan egyetértenek, sok embert taszít és végleg elpártol.
V: Felül kell emelkedni ezen, nem kell az ilyenekkel foglalkozni. Én az ilyen posztokat már el sem olvasom, ennyi a titkom. Ne süllyedjünk le a szintükre, mert csak mi húzzuk fel magunkat rajtuk, ők meg élvezik a figyelmet.
K: Mit tudsz tanácsolni azoknak az „ex-fanoknak”, akik emiatt hagyták ott a fandomot?  Látsz még reményt arra, hogy valaha visszajönnek?
V: Véleményem szerint butaság volt elhagyni emiatt a fandomot, mert manapság rengeteg BTS-es csoport van, és egy-kettő nagyon jó. Azokban még én is benne vagyok, még ha posztolni nincs is időm. Meg hát mi is itt vagyunk, és mi nem tűrjük az ilyen rajongókat, plusz mi a veszekedéseket is kerüljük, mert nem ezért csináljuk ezt az oldalt.
K: Ahogy észrevettük rendszeresek nálatok a fanprojektek. Most is van egy kezdeményezésetek, aminek a célja, hogy a Spring Day, Save Me és Not Today MV-k elérjék a 100 milliós megtekintést. Sikerülni fog? Hány nap van még hátra? Mennyit haladt előre a projekt?
V: Ez a projekt külföldiek által lett létrehozva, mi csak támogatjuk őket, mert nagyszerű ötlet! A negyedik évfordulóig kellene ennyi nézettséget elérnünk, és jól haladunk. Pont a napokban néztem rá én is az MV-k nézettségére, és nagyon meglepődtem, hogy már itt tartunk, szóval az ARMYk ilyen téren megbízhatóak, és kitartóak.
K: Tehát együttműködtök más, külföldi fandomokkal is. Tartsátok a kapcsolatot külföldi fansiteokkal?  Melyekkel?
V: Többel is kapcsolatban vagyunk, ha jól tudom, angolokkal, spanyolokkal, bár ezért nem én vagyok a felelős, mármint van egy tagunk, aki angol nyelvterületen él, tehát anyanyelvi szinten beszéli az angolt, ezért ezt inkább rá bízzuk annak ellenére is, hogy mindannyian beszéljük a nyelvet.
K: Mindenféleképpen előnyös, ha van egy külön erre „szakosodott” tag. Több projektet is vitettek együtt? Esetleg saját ötletből indult már útjának valami?
V: Igen, még régebben, még az előző adminok idején, sőt akkor fantalálkozó is volt, és akkor volt a pillangós projektünk. Most is lesz nemsokára egy mini fantali a Conon, aztán pedig majd az írásbeli érettségik után szeretnénk egy rendes fantalálkozót tartani, amihez több ötletünk is van.
K: Igen, emlékszek a pillangós projektre, elég sikeres lett, ahogy emlékszek. A mostani fantalálkozóra is terveztek valamit vagy inkább csak a következőre?
V: A minire nem igazán, mert ugye csak azokkal fog találkozni egy másik adminunk, akik a Conra is mennek, tehát majd a nagyra.
K: Mivel maga az oldal tulajdona lenne a projekt, gondoltam megkaphatjuk közvetlen is, bocsánat    Van még egy, pontosabban kettő kényes téma, amit szeretnénk körbe járni. Az első ilyen, hogy mit szóltok ahhoz, hogy sokak szerin a BTS „elkurvult”, nem szó szerint idézem, de a lényege ugyanaz lenne.
V: Hát ezen most jót nevettem.  Hát, ha így gondolják, akkor gondolják így, szerintem, ez hülyeség, és ezt most nem elfogultságból mondom. A K-Pop mindig változik, ezzel párhuzamosan a bandák is változnak. Ebben a műfajban nem lehet egy vonalat képviselni, mert nagyon sok banda van versenyben. Én személy szerint örülök, hogy a fiúknak mondandójuk van, és fel is merik vállalni. Legalább nem tucat banda.
K: Az „elkurvult” jelzőt pont a miatt mondják egyre gyakrabban, mert a fiúk a kezdetekhez képest elindultak a tömeg irányába. Akik emellett állnak ki ezzel szoktak érvelni „A kezdetekben sokkal mélyebb jelentése volt egyes daloknak, keményen megmondták az igazságot, de mi van ma? Nyávognak és „szexisen” táncolnak. Ez nem a Bangtang Boys”. Valamilyen szinten egyet értek ezzel a nézettel. Erre gondoltunk az „elkurvult” alatt, szerintem félre érettel minket
V: Olvastál már fordítást tőlük? A fiúk akkor is kimondták, amit gondolnak, meg most is. Annyi változott, hogy felnőttek, és az akkori iskolás koncepciót levetették. Ebben mi lenne a tömeg? Mert megmondják az igazságot? Ha megnézed a fiúknak, akkor nőtt meg nagyon durván a rajongóik száma, amikor az I Need U kijött. Manapság is ugyanúgy adnak ki rap dalokat, mint régebben, de minden bandát eléri a stílusváltás. Én nem gondolnám, hogy a No More Dream-nek mélyebb jelentése lenne, mint mondjuk a Spring Day-nek. Mondjuk össze sem lehet hasonlítani a két dalt, hiszen másról szólnak. Mint mondtam, kinőtték már az iskolás kort, már sokkal érettebbek, és szerintem azért gondolják azt, hogy elkurvult a BTS, mert bele se gondolnak a dalaik jelentésébe, meg mert nem is értik, hogy mit akarnak ezzel mondani. Említettem már, hogy fordítok, rengetegszer tőlünk kérdezik, hogy xy dal mit is jelent....
K: Szóba került, hogy az alapító admin csoport elhagyta az oldalt. Ennek van valamilyen oka? Elárulnád nekünk?  Ha nem, természetesen azt is megértjük ^^
V: Erről nem beszélnék, ez teljes mértékben magánügy, még akkor is, ha sokan tudnak erről.
K: Nos. Lényegében ennyi lett volna az interjú. Van valami, amit üzennétek az olvasók felé?
V: Szeretnénk nekik üzenni, hogy ne féljenek véleményt alkotni, és/vagy megosztani képeket, vagy bármi mást! Nemrég csináltunk egy kérdőívet, ahol sokan azt írták, hogy nem mernek posztolni, merthogy egyből "leugatják" őket, és elment ettől a kedvük. Szerintem, meg nyugodtan posztoljanak, hiszen ezért vannak a csoportok, oldalak, illetve nyugodtan kérdezzenek, mondhatnak ötleteket, bármit, mi teljes mértékben nyitottak vagyunk az ilyen dolgokra.  A másik, amit még szeretnék nekik üzenni, hogy legyenek türelmesek, mert sok BTS-es fordítással készülünk nekik, és kövessék a K-Flyers FanSub-ot, mert először úgyis ott lesznek megosztva a fordítások, illetve ott egyben megvannak a BTS-es fordítások

3 megjegyzés:

  1. Szia! :)

    Nagyon élvezem az interjúkat, amiket készítettél, nagyon jók lettek! ^^ Azt szeretném kérdezni, hogy csak egy adott banda magyar oldalát interjúvolod meg? Mert szívesen olvasnék egy-kettőt magyar fordító csapatokkal is. Lehetséges lenne, hogy csinálnál velük is interjút? :) Persze, csak akkor, ha az időd engedi.

    Köszönöm élőre is a válaszodat!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szervusz ^^
      Nem, nem csak fandomokkal készül interjú (igazából már kész van egy cover/dance csapattal készült interjú is, ami jövőhéten kerül ki ^^), tervben van néhány fansub csapat is, csak még fel kell venni velük is a kapcsolatot :D

      Törlés
    2. Úúúú ez az!!! :DD Köszönöm a gyors választ!
      Már nagyon várom cover csapat és a fansub-os interjúkat is! ^^

      Sok sikert hozzájuk! :)

      Törlés