K-Drama kritika: The Lies Within (Hazugságok mindenütt) - KÉrdekesség

2020. máj. 5.

K-Drama kritika: The Lies Within (Hazugságok mindenütt)

A Sotus után egy újabb közös sorozat kritikát olvashattok tőlem és a főadmintól, aminek egy kicsit vicces oldala is van, hiszen azóta is büszke vagyok magamra, hogy rátudtam venni, próbálja ki a Netflix nevű csodálatos oldalt, amin rengeteg dorama van fent. Szóval, most arról a sorozatról olvashattok, aminek köszönhetően rátudtam venni Nitát, a főadmint, hogy regisztráljon az oldalra. 

Adatlap:
Eredeti cím: 모두의 거짓말 / Moduui Geojismal
Angol cím: The Lies Within
Magyar cím: Hazugság mindenütt 
Műfaji besorolás: Dráma, bűnügyi, thriller 
Epizódok: 16 x 60 perc
Rendező: Lee YoonJung
Író: Jun YoungSin, Won YooJung
Termelő stúdió: Studio Dragon
Forgalmazó: OCN
Eredeti sugárzás:  2019. október 12. - 2019. december 01.

Történet: 
Jo Tae Sik egykor lelkes nyomozó volt, de ma már egy új életet szeretne, ami sokkal nyugodtabb. Békés és hétköznapi életre vágyva átkéri magát egy kis falu rendőrállomására, ahol kevesen laknak, s aminek hátterében magánéletbeli okok is állnak. Végül nem kapja meg, amit kért, hiszen egy balesetben kell nyomoznia. Kim Seung Cheol, politikus autó-balesetben meghal, de Tae Sik úgy érzi ez nem az, aminek gondolják, hanem jóval több. Mindeközben az elhunyt veje eltűnik.

Történetünk másik főszereplője, Kim Seo Hui képviselő asszonnyá válik, hogy kiderítse apja halálának és férje eltűnésének az okát. Hamarosan Jo Tae Sik és Kim Seo Hui élete keresztezi egymást, nem is gondolva, hogy egy összeesküvéssel és sorozatos bűncselekményekkel találják magukat szemben.
Főbb szereplők:
  • Jo TaeSik (Lee MinKi): A Szöuli Városi Rendőrkapitányság egyik nyomozója épp áthelyezést kért volna, hogy gondozni tudja beteg édesanyját, amikor az ügy kapcsán Seonjuba /ejtsd Szongdzsu/ helyezik át. Lelkiismeretesen dolgozva az ügyön, szépen lassan rá jön, hogy ez az ügy sokkal szerteágazóbb és sötétebb, mint amilyennek először gondolta volna. 
  • Kim SeoHui (Lee YooYoung): Édesapja halála és férje elvesztése után zsaroló üzeneteket kap az emberrablótól. Az emberrabló utasításait követve képviselő asszony lesz. Segíti TaeSik-et a nyomozásban, mindent elkövet annak érdekében, hogy ismét láthassa férjét. 
  • Jeon SangHun (Lee JoonHyuk): SeoHui eltűnt férje, aki után TaeSik nyomozócsoportjával együtt nyomoz. SangHun körül több rejtélyes dolog is történt, ami miatt eltűnt a nyilvánosság elől. Nem tudni ki, milyen indítékkal rabolta el és mit kíván üzenni az emberrabló a különleges kis csomagjaival. 
Érdekességek a sorozatról: 
  • A forgatókönyv első hangos felolvasására 2019. júniusában került sor. 
  • A sorozat Joo WonGyu regénye alapján készült. A regény címe nyers fordításban Humán Ellenes Nyilatkozat - A gyűlölt ember.
  • A regény a Burning Sun botrány kirobbanását követően bestseller lett, mivel rámutat a  nagyvállalatok és vallási csoportok zsarnokságára és korrupciójára. 
  • Jeon HoGyu yeongnam nyelvjárásban beszél, ám az őt alakító színész (Yun Jong Seok) valójában Gumiból származik.
Pozitívumok:
  • Részről részre elbizonytalanít, miközben mégis visz előre a cél felé, mindezt a tudtunk nélkül, és ez egy bűnügyi thriller esetében nagyon fontos.
  • TaeSik és SeoHui közötti kapcsolat. Nem mondanám romantikusnak, de nagyon tetszett a páros, ahogy együtt rájöttek a titok nyitjára és ahogy együtt mindent igyekeztek helyre hozni.
  • TaeSik karaktere. Több ilyen lelkes, elszánt rendőr, nyomozó kellene. Kifejezetten tetszett, hogy még akkor is nyomozott, amikor minden a feje tetejére állt és mindenki az útjába állt. Lenyűgöző volt számomra.
  • A realizmus, ami jelen volt a sorozatban. Ugyan néha kifejezetten hosszan elnyújtották a nyomozást, ami személy szerint engem néha untatott, mégis jól bemutatta a valóságot. A valóságban sem pottyan csak úgy a nyomozók ölébe az a bizonyos nyom, ami előrébb viszi az ügyet, hanem hosszú órákon át keresnek, kutatnak, hátha bele tudnak kapaszkodni  egy feljegyzésbe, egy pillanatképbe, ami alapján el tudnak indulni. 
Negatívumok:
  • Néha úgy éreztem túlságosan is el van nyújtva a sorozat. Egy rész, mintha nem is egy órás lett volna, hanem legalább a kétszerese. Ez leginkább az elején volt igaz. Valószínűleg azért tűnt így, mert sose érdekeltek ezek a hatalmi, politikai harcok se a sorozatokban, se az életben. 
  • Kifejezetten irritált, ahogy elhallgattak egymás elől dolgokat a szereplők. Azt megértem, ha a "gonoszak" nem mondanak el bizonyos dolgokat, de amikor a "jó" szereplők nem... Az már zavart. SeoHui csak később segít be a nyomozásba, addig a pillanatig magánakciózott és ezzel mondhatni hátráltatta a nyomozást. 

Vélemények:
~~~
Nem is tudom hol kezdjem... Csak emiatt fizettem előre a Netflixre és nem érzem úgy, hogy megbántam volna, kellően lekötött és elgondolkoztatott a sorozat. Furcsán érzem most magam, nem szabad spoileresen fogalmaznom, és emiatt nehezen találom a szavakat. Néha úgy éreztem, mintha semmi se történne benne, voltak benne kifejezetten unalmas pillanatok és sokszor úgy éreztem, hogy ez az egy óra inkább volt kettő-három, de kárpótolt a hangulat és a sok akciójelenet. A legjobban az utolsó néhány rész gondolkodtatott el úgy igazán, nem erre számítottam, nagyon nem és nem akarom elfogadni a végét, de el kell ismernem, hogy talán így a legrealisztikusabb. Néhány haláleset és annak körülménye rendesen lesokkolt, megrendített, de legfőképpen nem akartam elhinni.

A lelki összevisszaság után jöhet egy értelmesebb, összeszedettebb vélemény, amit talán sikerül elfogadhatóvá írni: A sorozat egyértelművé teszi, hogy kik a rossz fiúk, kik azok, akiknek köze van az egész ügyhöz, de a sorozat olyan jól csűri-csavarja a szálakat, hogy néha megingat és nem is vagy olyan biztos benne, hogy X és Y tényleg a Z ügy miatt csinálja azt, amit. Ahogy részről részre haladtam úgy vált egyre egyértelműbbé, hogy itt valami mélyebb dologról van szó, SangHun eltűnése csak a felszín, ami alatta van az a lényeg és pont a lényeg miatt történt SangHunnal az, ami. És szerintem a lényeg az, ami a legjobban rávilágít arra a tényre, milyen világban is élünk jelenleg, és hogy Koreában hogy is működik a jelenlegi rendszer, mi miatt tudnak megúszni bizonyos bűncselekményeket, bizonyos emberek. Nem véletlenül kapta a sorozat ezt a címet, mindenhol hazudnak, mindenki hazudik, annak érdekében, hogy az emberek "túléljenek" - hogy a sorozatban szereplő rossz fiúktól idézzek. Nem tudom mit írhatnék még ide. A sorozatot egyértelműen ajánlom főleg azoknak, akik szeretnek elgondolkodni bizonyos dolgokon és ezeket a dolgokat képesek áthelyezni abba a világba, ahol mi is élünk. Mindenképp tanulságos lesz. 

Minhyun
Nagyon sokat gondolkoztam azon, hogyan is kéne felépítenem ezt a véleményt, hiszen nehéz úgy írni erről a sorozatról, hogy nincs benne spoiler, ezért a személyes pozitív és negatív élményeim, észrevételeim alapján fogom felépíteni ezt az egészet. Kezdem is a pozitív dolgokkal. A szereplők annyira realisztikusak, nincsenek eltúlozva, sőt viszonylag egy értelmes, talpra esett főhősnőt is kapunk. A valóságban is vannak olyan politikusok, akik mindenkin áttaposva lépnek előrébb semmibe véve kollégáikat, a szavazókat, a népet, akikért felelnek, csupán a profitot hajszolják és nem félnek megszégyeníteni, megzsarolni -és még sorolhatnám- másokat, vagy pénzt elfogadni bizonyos dolgok eltusolásáért. Vannak korrupt rendőrök, de maga a rendőrség is lehet az, ha olyan a vezetőjük, akik képesek akár bizonyítékokat is megsemmisíteni, hogy valakinek jó legyen, persze némi anyagi haszonért cserébe, bár itt is szóba jöhet a zsarolás. Emellett vannak, vagy legalábbis bízok benne, hogy vannak olyan rendőrök, mint Jo Tae Sik, akik habár félnek, de a legnagyobb profizmussal nyomoznak egy-egy ügyben annak érdekében, hogy kiderüljön az igazság. A sorozat megmutatja még a koreai valóságot is, ami a nagyvállalatok működését illeti, hiszen mindig van egy olyan személy, aki bármit megtenne a főnökért, akár még ölne is érte, de ott van a maga kis korrupt világa a dolognak, a részvényesek minden előnye és hátránya, a média befolyásolása és még lehet napestig sorolni a dolgokat.

Maga a történet szerintem izgalmas -a maga szépséghibáival együtt, de erről majd pár sorral lejjebb-, illetve személy szerint imádom a krimiket, szóval, igen. Kaptunk egy, olyan sztorit, ami felfelé ível, egyre többet tudunk meg a szereplőkről, a háttér sztoriról és szinte együtt nyomozunk a rendőrökkel és Seo Hui-val, a főszereplőnőnkkel, hiszen nálam is mentek a találgatások, hol jobb, hol rosszabb teóriákkal, de a végére összeállt minden. Ha pedig már szóba hoztam Seo Hui-t és ezzel kicsit megkezdem a negatív vonalat is, valóban egy életképes főszereplőnőt kaptunk, de nagyon zavart az elején, hogy nem működött együtt, hiszen megspórolt volna jó pár agyrémet, ha egyből megy a rendőrséghez. Persze, érthető, hogy az első üzenetkor nem rohant oda, hiszen a férjével zsarolták, de indokolatlanok voltak a magánakciói és tényleg mindenki csendben maradt inkább. Azok a szereplők, akik a rosszat képviselik jó, hogy befogták a szájukat, de a jók? Komolyan, a sorozat egyik agyréme, hogy de miért? Viszont, ha már "jó" és "rossz", valamint közös nyomozás a szereplőkkel. Egy idő után nem tudod, hogy ki a jó és ki a rossz? Nekem kicsit elmosódott a kettő közötti határ, főleg az utolsó résszel, amikor mindent megértettünk, de ez már spoiler lenne, aki megnézi vagy látta, szerintem érteni fogja, hogy mire gondoltam.
Igazság szerint annyi mindent tudnék még írni, de nem akarom a poént se lelőni, szóval, ahogy a főadmin is írta és már céloztam is rá a sorozat legnagyobb negatívuma tényleg ez a mindenki hátráltat mindenkit, még az is, akiről nem gondoltad volna, illetve a hossza. Lehet, hogy kellett az a 16 rész, lehet, hogy nem, nem tudom, hiszen voltak üres járatai a sorozatnak, amikor semmi se történt, vagy éppen az idegeinket húzták, de már kb. ha van az embernek egy kis logikája vagy sok krimit nézett/olvasott, akkor a 14. részre össze lehetett rakni a dolgok 60-80%-át. Viszont, lehet, tényleg kellett, mert kellett az, hogy leülepedjen néhány rész.

Ahhoz képest, hogy az elején nem tudtam, mit írjak megint hosszú lett az én részem. Annyit megjegyeznék a végére, hogy tényleg arcon csap a sorozat, hogy egy, nem tudjuk, mit csinálnak velünk valójában a világ vezetői vagy a nagyvállalatok, kettő, ez tényleg velünk is megtörténhet, sőt tudnék hasonló magyar példát is hozni a történtekre, hogy basszus, tényleg, messzire se kell menni.

A sorozatot mindenkinek ajánlom, aki szereti a krimiket, a politikai-nagy vállalati játszmákat vagy pedig szereti összerakni a dolgokat a nyomok alapján és a legfontosabb, aki kedveli az, olyan drámákat, amelyekben senki sem az, akinek hittük. Viszont, most jön a fekete leves azoknak, akik megszeretnék nézni csak Netflix-en van fent (egyébként megéri az egy hónapos próba, hiszen egyre több a koreai sorozat fent és egyáltalán nem drága) vagy egy külföldi torrent oldalon, ahonnan a magyar feliratot le lehet tölteni. Majdnem elfelejtettem, a zenei aláfestés, a sorozatnak az a része, amit imádtam, habár nem volt rendes OST a sorozatban, maximum a végén egy ending, de, amiket egyes jelenetek alá raktak, valami fenomenális volt egyre borzasztott el, töltött el izgalommal, várakozással és annyira illettek oda az aláfestések, hogy valami hihetetlen. Néhány sorozatot pont ezzel ölnek meg, hogy indokolatlan a zene, de ennek a sorozatnak ezt sikerült kiküszöbölnie.

Bónusz ~ Burning Sun?
Talán véletlen, de feltűnt nekünk egy érdekes mondat az első részben, amin muszáj volt elmosolyodnom. Természetesen lehet, hogy csak véletlen egybeesés, mindenesetre érdekes, hogy pont abban a sorozatban kerül megemlítésre egy klubos ügy, ami a Burning Sun hatása miatt készült el. 

Ha felkeltettük az érdeklődésedet, de nem győztünk még meg eléggé, a sorozat hivatalos előzetese:

Források: Ridi Books, WikDrama, WikiPédia (1), (2

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése