14 koreai ital, amiket szívesen látnánk a boltok polcain - KÉrdekesség

2018. ápr. 8.

14 koreai ital, amiket szívesen látnánk a boltok polcain

A koreai ételekhez és nasolnivalókhoz hasonlóan a a koreai innivalók különösnek, egzotikusnak és érdekesnek tűnnek nekünk európai embereknek, más ízek, más aromák, más illatok, amik vagy vonzzák, vagy taszítják az ember lányát vagy fiát.
A mostani listánkban bemutatok 17 különleges itókát, amiket szívesen látnánk Magyarországon is 

01. Banános tej
A banános tej messze a legnépszerűbb ital a listán, hiszen egy nap körülbelül egymillió palackkal adnak el Korea szerte!  Bár elsőre nem tűnik nagy számnak, szimpla izésített tejitalnak gondolná az ember, valójában a koreai változatban az édes és a sós ízek találkozása teszi olyan ellenállhatatlanná.
Kezdetben a banános tej a kormány propagandájának a része volt, így próbálták ösztönözni a dél-koreai polgárokat arra, hogy több tejterméket fogyasszanak. Amit sikerült is elérni.  

02. Sikhye
A Sikhye egy hagyományos rizsital, ami annyira kimondhatatlanul édes - ezt tanúsíthatom is, egyszer volt szerencsém megkóstolni -, hogy gyakran desszertként is fogyasszák. A Sikhyet árpamalátából és rizsből készítenek erjesztéssel. Boltban is kapható, műanyag palackokban és fémdobozos kiszerelésben.

03. Milkis
Elsőre talán furcsán fog hangzani, de ez egy szénsavas-tejes üdítőital. Igen, furcsa kombináció, de úgy tűnik működik, mert igen népszerű. Elviekben furcsa módon nagyon frissítő ital, amit a legkülönbözőbb ízekben lehet kapni, ilyen például a narancs, eper, sárgadinnye, mangó, szőlő, citrom, joghurt is.

04. Omija tea
Az omija bogyó a sokoldalú ízéről kapta, az omija öt ízt jelent, így az se meglepő, hogy a belőle készített tea is igen sokoldalú. Ez a tea önmagában is ugyanolyan ízletes, mint mézzel vagy más izésítő szerrel, ami lehet bab vagy valamilyen virág is. 
A különleges ízén kívül számtalan gyógyhatással is rendelkezik, ilyen például a májvédő és immunerősítő hatása, elősegíti a jó közértezett, növeli a fizikai és szellemi teljesítőképességet, javítja a kedélyállapotot. Csökkenti a vér koleszterinszintjét. de ha ez nem lenne elég pusztítja a HIV vírust is!
Hazánkban az omijat kínai kúszómagnóliaként ismerik. 

05. Krizantém tea
A krizantém tea rendkívül népszerű - és ha engem kérdeztek, gyönyörű - koreai ital.Az elkészítését hosszú előkészületek előz meg, a szárított virágokat  hosszú hónapokon keresztül mézbe áztatják, majd forró vízzel nyakon öntik.
Természetesen itt sem maradnak el gyógyhatások:   Rendszeres fogyasztása regenerálja a szervezetet, migrén ellen igen hatásos, gyulladás- és vérnyomáscsökkentő hatású, emésztési problémákra is ajánlott például. 

06. Bacchus
A Bacchus egy energia ital, amit gyakran hasonlítanak a Red Bullhoz, azonban az "alkotóknak" az elsődleges célja az volt, hogy ezzel az itókával orvosolják a másnaposságot.

07. Citromtea
A citromos teát vagy citrom teát elviekben nyugaton is árusítják már néhány étteremben, bár én még nem találkoztam vele sehol. Ez a tea a yuzu gyümölcsből (más néven: japáncitrom)  készül, amit vékony szeletekre vágnak, majd rengeteg cukorral vagy mézzel összekeverve és folyékony, szirup szerű lekvárt főznek belőle, amit teaként fogyasztanak. Gyakran a héját is felhasználják.

08. Zöld szilva tea
Zöld szilva, más néven maesil a nyári hónapokban igen népszerű Korea szerte. Számtalan elkészítési mód ismert, de a legnépszerűbb az erjesztés, aminek köszönhetően egy sűrű és édes maesilszirupot kapunk, amit egész évben teaként vagy szörpként fogyasztanak.

09. Árpatea
Ez az az ital, ami egész Kelet-Ázsiában mainstreamnek számít, Kínában és Japánban is nagy népszerűségnek örvend. Az árpatea egy igazán frissítő ital, ami az eddigi teákkal ellentétben se nem szirup, se nem mézben tárósított növény, az elkészítéséhez elegendő egy teáskanna és forró víz. Bónusz, hogy teljesen koffeinmentes, tehát a nap bármelyik pontján fogyasztathatjuk.

 10. Yulmu
Yulmu egy olyan tea, amit étkezések helyett is fogyasztanak. Ha valakinek nincs ideje ennie, gyakran legurít egy yulmu teát, ami olyan tartalmas és laktató, hogy azonnal elmúlik az éhség érzete. A yulmu egy sűrű levesszerű tea, ami néha különböző magvakat és dióféléket is tartalmaz, ami tovább növeli az egészségre jótékony hatását - a diófélék például demencia ellen tökéletes.

12. Kukorica tea
A kukorica tea állítólag nem csak finom, hanem súlycsökkentő hatása is van, hogy ez mennyire igaz nem tudni, de a fogyókúrázó nők és férfiak hisznek benne. A kukorica tea egyértelműen száritott kukorica kukorica szemekből készül.

13. Misugaru
A Misugarut legtöbben a protein shakekhez hasonlítják, frissítő és tápanyagokban gazdag, a diákok vizsgák előtt gyakran megisznak egy-egy pohárkával. A magas fehérjetartalma miatt gyakran étkezések helyett is fogyasztják, általában az ingázó, a mozgásban lévő dolgozók, akiknek nincs idejük beülni valahova enni.

14. Dawn 808
Na, emberek, ez az az ital, amin csak pislogtam, nem tudtam hova tenni hirtelen, de igazából most sem. A hivatalos álláspont szerint ez az itóka különböző gyökerek, gyógynövények és a koreai mágia különleges kombinációjából készült. A Dawn 808 másnaposság ellen szokták inni, de nem mindenki szereti az íze miatt, voltaképpen ez egy gyógyszer, így nem csodálom.  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése