Érdekességek Észak-Koreáról - KÉrdekesség

2020. febr. 21.

Érdekességek Észak-Koreáról

Észak-Koreáról nagyon kevés szó esik, hiszen egy nagyon elszigetelt országról van szó, sajátos politikai berendezkedéssel, így nem meglepő, hogy kevés dolgot tudunk róla. Most néhány olyan tényt hoznék el nektek, amelyekről tudunk és érdekesek lehetnek a számotokra, hiszen mi is beleestünk abba a hibába, hogy hiába foglalkozunk a koreai kultúrával valahogy az északi fél kimaradt. 

  1. Kim Il Sung-ot (1948-1994 között volt az ország vezetője) tekintik Észak-Korea örök vezetőjének függetlenül attól, hogy ki irányítja az országot. 
  2. Mindössze 28 frizura közül választhatnak az észak-koreaiak a fodrásznál. A nők 18, míg a férfiak csupán 10 stílus között választhatnak.
  3. A marihuána legális Észak-Koreában, ezt jól bizonyítja, hogy egy amerikai katonának Allen Abshier-nek, aki az északi és déli határ között teljesítette a szolgálatát, meggyűlt a baja vele, hiszen rajta kapták öt-hat alkalommal, ahogy marihuánás cigarettát szív, ami északról származott.
  4. A választások hamisak. A választópolgárok sorba állnak, hogy leadják a szavazatukat arra az egy emberre, akit jelölnek, napjainkban Kim Jong Un-ra, aki, így 99-100% teljesítménnyel zárja a választást.
  5. Egy másik időszámítást használnak. Az észak-koreaiak bevezettek egy új naptárt, ami Kim Il Sung születésnapjával kezdődik, vagyis 1922. április 15-tel. Tehát, ha ebből a szemszögből nézzük ott nem 2020 van, hanem hamarosan 108.
  6. Ha egy észak-koreai állampolgár megszegi a szabályokat, törvényeket, akkor az egész családját elküldik munkatáborba. Az országban összesen 16 ilyen tábor létezik és a büntetés három generációig működik. 
  7. Azok a gyerekek, akiknek a szüleik ezekbe a táborokba kerülnek, de őket nem viszik oda kénytelenek az iskola mellett keményen dolgozni, hogy a szüleik bűneit törlesszék. 
  8. Számítógépre saját operációs rendszert készítettek, Red Star OS néven, ami csak koreai nyelven érhető el. 
  9. Saját intranetjük van, ami 2000 óta üzemel "Kwangmyong" néven és tartalmazza a böngészőt, az e-maileket és a híreket.
  10. Kim Jong Il testét üveg koporsóba tették és a helyiek között egyfajta zarándokhely lett. 
  11. Az észak-koreai kormány azt követeli a lakosságtól, hogy az ürüléküket adják át a kormány részére, egyfajta műtrágyaként, aminek az oka valószínűleg az, hogy az országban hiányzik a szerves erőforrás. 
  12. Kim Jong Il megfenyegette Shin Sang Ok észak-koreai filmrendezőt és feleségét, hogy készítsenek a családjáról és az országról filmeket, mely az északiak jólétét mutatja be. Shin Sang Ok végül a családjával elmenekült Dél-Koreába.
  13. Halálbüntetést szabnak ki azokra az emberekre, akik, pornográf tartalmakat, a vezetés által jóvá nem hagyott filmeket, vagy pedig a Bibliát terjesztik. 
  14. Észak-Korea azon hat ország tagja, akik a mai napig csinálnak nyilvános kivégzéseket, ahogy Szaúd-Arábia, Szíria, Afganisztán, Irán és Jemen is.
  15. Az észak-koreaiak több, mint 40%-a alultáplált. Egy 2018-ban megjelent felmérés 43,4%-ra becsülte ezt az arányt.
    A "Red Star" operációs rendszer
  16. Hiába van internet az országban és "biztonságos" operációs rendszer a népesség kevesebb, mint 1%-a használja ki ezeket. A "The Telegraph" szerint, akik használják ezt a szolgáltatást az észak-koreai vezetők és családjaik, egyetemi hallgatók (akik elit oktatásban részesülnek), valamint azok, akik a nemzeti kiberháborús egységnek dolgoznak. 
  17. Maga az internet ingyenes és bárki számára hozzáférhető, ha elég tehetős ahhoz, hogy vegyen egy számítógépet.
  18. Észak-Korea népessége kb. 25 millió fő.
  19. Észak-Korea nagy valószínűséggel gazdag ásványkincsekkel rendelkezik, melynek értéke meghaladja a 10 trillió dollárt, a Quartz felmérése szerint, viszont a vezetés ezt a hatalmas előnyt nem tudja kihasználni, rosszul használják a bányákat, illetve a magán bányászat illegális az országban. 
  20. Kim Jong Il évente 800 ezer dollár értékű Hennessy márkájú konyakot ivott meg évente. A Hennessy Paradis az 1990 évek közepén nem titkolta, hogy legnagyobb vásárlójuk az észak-koreai vezető volt. Egyes becslések szerint egy üveg 630 dollárba került akkor az országban és az átlagfizetés ekkor 1-2 ezer dollár volt évente (ha 1995-ös adatot nézünk akkor ez átszámolva kb. 134-268 ezer között mozgott/év).
  21. 2008-ban becslések szerint 50 millió dollárt keresett az észak-koreai kormány illegális tevékenységekből, mint kábítószer kereskedelem, vagy hamis amerikai dollárok nyomtatása. A kormány tagadta a dolgot, de ennek ellenére nem nyújtott be hivatalos gazdasági statisztikát, az igazság megállapításához. Az ENSZ szerint az illegális alapokból finanszírozza a kormány Kim Jong Un pazarló életmódját.
  22. 2011 végén vette át Kim Jong Un Észak-Korea vezetését, aminek a hatása az lett, hogy egyre nehezebb elmenekülni az országból. Ha valaki elszeretné hagyni az országot egy brókeren keresztül 12-16 ezer dollárt (jelenlegi árfolyam szerint ez kb. 3,7-5 millió forintnak felel meg) kell fizetnie neki fejenként. Mivel sok észak-koreai évente keres 2 ezer dollárt (kb. 620 ezer forint/év), maximum egy főnek tudják összegyűjteni ezt az összeget. A másik opció a szökésre a kínai és észak-koreai határon lévő folyón való átkelés lenne, de a megnövekedett határvédelem miatt ez is egyre nehezebbé válik.
  23. Mindössze három televíziós csatorna van. Hét közben csupán a KCTV (vagyis a koreai központi televízió) érhető el, a másik kettő pedig csak hétvégén. Emellett megjelentek illegális formában a dél-koreai sorozatok, amik nagyon népszerűek északon is, de, ha a rendszer rájön az illegális sugárzásra vagy csempészetre a büntetés, akár halál is lehet.
  24. A 2016-os "Descendants of the Sun" volt az egyetlen olyan dél-koreai mű, amit északon a televíziós csatornák sugároztak. 
  25. Az észak-koreai nők jelen vannak a katonaságban és a munkában is, de a vezetés visszaél a helyzetükkel. Sok nőt arra kényszerítenek, hogy részt vegyenek különböző rendezvényeken, partikon, amiket a kormány szervez és az állam érdekének dolgozó férfiaknak szexuális szolgáltatásokat nyújtsanak, egyfajta szexuális kötelezettségként. Több tisztviselő végigjárja az ország iskoláit és akár a tizenéves lányok közül válogatnak erre a "munkára". Emellett számos jelentés érkezik a családon belüli erőszakról.
  26. Egyes jelentések szerint minden háztartásban van egy kormányzati rádió, amit nem lehet kikapcsolni csupán halkabbra venni.
  27. Míg nálunk mindennapos, addig északon illegális a farmer nadrág. 
  28. A szülőknek, akik a gyerekeiket iskolába íratják gondoskodniuk kell saját íróasztalról és székről.
  29. Kim Ir Sen kétszer is járt Budapesten, 1956 júniusában és 1989 júniusában. 1948. november 9-én vették fel a kapcsolatot az akkori vezetők egymással, a koreai háború idején számos magyar orvos volt északon, és Rákosi nevével még kórház is épült ott, de a magyar állam festékgyár, szerszám és mérleggyár építéséhez is küldött támogatást.
  30. 1956-ban pár száz észak-koreai egyetemista tanult Magyarországon, 200 északi egyetemista a magyar fiatalokkal együtt fogott fegyvert és csatlakozott a felkeléshez október 23-án.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése